Σερντιούκοφ: Να ενισχυθεί η προστασία των ρωσικών τεθωρακισμένων!

27 Μαΐου 2010

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιούκοφ, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο επίπεδο θωράκισης των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων. (ΝΑΤΟ)

Η ακόλουθη είδηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του “Jane’s Defence Weekly” στις 23 Απριλίου 2010, με τίτλο «Η Ρωσία εξετάζει προμήθειες γερμανικής θωράκισης οχημάτων» και την υπογραφή του Συντάκτη Ευρώπης, Τζέραρντ Κόουαν. Την παραθέτουμε ολόκληρη σε κυριολεκτική μετάφραση, μήπως και καταλάβουν ορισμένοι πως η «Ελληνική Άμυνα» δεν επέκρινε την απόφαση προμήθειας του ΒΜΡ-3Μ από εμπάθεια ή ιδιοτέλεια, αλλά επειδή το όχημα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε σύγχρονη χερσαία δύναμη:

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει θωράκιση για ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα από μη κατονομαζόμενη γερμανική εταιρεία, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, σε ακόμη μία ένδειξη για την αυξανόμενη προθυμία της Μόσχας να κοιτάξει στο εξωτερικό για αμυντικό εξοπλισμό.

“Στην απόκτηση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θα καθοδηγείται από την ανάγκη να διασφαλίζει την προστασία του προσωπικού του”, είπε ο Σερντιούκοφ στις 20 Απριλίου, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων RIA Novosti.

Είπε πως συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει με μη προσδιοριζόμενη γερμανική εταιρεία σχετικά με ελαφρά θωράκιση.

“Έχουμε υποχρεώσει την Kamaz και άλλες ρωσικές εταιρείες να κοιτάξουν για συμβάσεις με ξένες επιχειρήσεις. Έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν επαφές με σκοπό να αποκτήσουν ελαφρά θωράκιση και να τη χρησιμοποιήσουν σε οχήματα αναγνώρισης, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα μάχης πεζικού και λοιπά μέσα μεταφοράς,” είπε.

“Δεν θα αγοράσουμε ρωσικό μηχανοκίνητο και τεθωρακισμένο εξοπλισμό στη μορφή που είναι σήμερα,” συνέχισε. “Αλλά θέλουμε η ρωσική βιομηχανία να εκσυγχρονίσει τις κατασκευαστικές εγκαταστάσεις της να αρχίσει να παράγει αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και αυτό που υπαγορεύεται από την εποχή.”

Οι πολιτικές προμηθειών της Ρωσίας κατά τα φαινόμενα εξελίσσονται προς ριζικά νέα κατεύθυνση, με την προθυμία απόκτησης εξοπλισμού από πρώην αντιπάλους του ΝΑΤΟ να γίνεται αυξανόμενα εμφανής. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η διαπραγμάτευση της Ρωσίας για τη δυνητική προμήθεια μέχρι τεσσάρων πλοίων αμφίβιας εφόδου κλάσης Mistral σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αξίζει περισσότερο από EUR1 δισεκατομμύριο (USD1,3 δισεκατομμύριο).

Ενώ η Navantia της Ισπανίας και τα Ναυπηγεία Πολεμικών πλοίων Damen Schelde της Ολλανδίας έχουν επίσης συνδεθεί με μια ρωσική συμφωνία, φαίνεται πως η Μόσχα προτιμά τη σχεδίαση Mistral. Ο Μιχαήλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, είπε στις 21 Απριλίου πως μια συμφωνία με το Παρίσι θα υπογραφόταν προ του τέλους του έτους.»