Τους προσεχείς μήνες επιχειρησιακός ο ελληνικός σταθμός Helios

3 Ιουνίου 2010

Η εκτόξευση του δορυφόρου Helios IIB, στις 18 Δεκεμβρίου 2009. (ESA-CNES-ARIANESPACE)

Η EADS Astrium ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου 2010 πως ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποδοχή σε τροχιά του δορυφόρου παρατήρησης Helios IIB, εκ μέρους της γαλλικής Γενικής Υπηρεσίας Εξοπλισμών (DGA) και με ανάθεση της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας, CNES. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως η εταιρεία προετοιμάζει τον έκτο σταθμό στην Ελλάδα, «...ο οποίος θα είναι πλήρως επιχειρησιακός τους ερχόμενους μήνες.»

Μετά την αποδοχή του, ο δορυφόρος Helios IIB θα τεθεί στην επιχειρησιακή φάση του, υπηρετώντας τα κράτη-εταίρους Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία. Η CNES θα είναι υπεύθυνη για τις τροχιακές επιχειρήσεις. Οι πρώτες εικόνες του δορυφόρου παρουσιάζονταν ήδη σε στρατιωτικούς αξιωματούχους, μερικές ημέρες μετά την εκτόξευση στις 18 Δεκεμβρίου 2009, ακριβώς μία πενταετία μετά την εκτόξευση του Helios IIA. Ομάδες προσωπικού των CNES, DGA και Astrium πραγματοποίησαν ελέγχους διάρκειας τριών μηνών για να πιστοποιήσουν πως ο Helios IIB λειτουργεί άψογα. Εγκαταστάθηκε επίσης νέο λογισμικό, το οποίο επιτρέπει στο επίγειο σκέλος χρήστη τον έλεγχο των τριών δορυφόρων Helios σε τροχιά. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν όλα ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα η DGA να κηρύξει «όλα τα συστήματα σε ετοιμότητα».

Ο τρίτος δορυφόρος είναι ο Helios IA, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά στις 7 Ιουλίου 1995 και εξακολουθεί να λειτουργεί! Αντίθετα ο Helios IB έπαψε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2004 παρότι εκτοξεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1999, ενώ αντικαταστάθηκε στην αρχική τροχιά του από τον Helios IIA. Ο τελευταίος εκτοξεύθηκε όπως προαναφέρθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2005 με πυραυλικό φορέα Ariane 5G+, ο Helios IIB με Ariane 5GS ενώ για τους δορυφόρους Helios I χρησιμοποιήθηκαν Ariane 4.

Η Astrium εγκατέστησε επίγειο σταθμό Helios στο Γκέλσντορφ της Γερμανίας, ο οποίος παρέχει στους χρήστες εκεί την ίδια άμεση πρόσβαση στο σύστημα με τα 4 αρχικά κράτη-εταίρους του προγράμματος. Έτσι δεν απομένει παρά η λειτουργία του έκτου σταθμού στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι σταθμοί βρίσκονται στα Κρεΐλ Γαλλίας, Τορεχόν Ισπανίας, Πατσέτα ντι Μάρε Ιταλίας και στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δορυφόρων Helios II και η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρουσιάζονται αναλυτικά στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί στις 7 του μηνός.