Νέο εγχώριο CMS ανοικτής αρχιτεκτονικής για τα τουρκικά πλοία SAR

12 Ιουλίου 2010

Η καθέλκυση του DOST (701), πρώτου πλοίου SAR κλάσης SIRIO της τουρκικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2010.

Τα 4 ναυπηγούμενα πλοία Έρευνας Και Διάσωσης (SAR) της τουρκικής Ακτοφυλακής –στηριζόμενα στα Υπεράκτια Περιπολικά Σκάφη (OPV) κλάσης SIRIO της ιταλικής Fincantieri– θα διαθέτουν νέας γενιάς Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου GEMKOMSIS ανοικτής αρχιτεκτονικής, της MilSoft. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1998 στα περίχωρα της Άγκυρας και απασχολεί περί τα 220 άτομα, το 90% των οποίων είναι μηχανικοί. Το 2003 έγινε η πρώτη τουρκική εταιρεία που έλαβε πιστοποίηση Επιπέδου 3 Ωρίμανσης Ικανότητας Υποδείγματος Ολοκλήρωσης (CMMI) του Ιδρύματος Μηχανικής Λογισμικού (SEI). Τον Φεβρουάριο του 2005 ήταν η πρώτη εταιρεία CMMI Επιπέδου 5 στην Ευρώπη και μετά από επαναξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2008 διατήρησε την πιστοποίηση αυτή, με βάση την έκδοση 1.2 των κανόνων του SEI. Η πρώτη διεθνής επιτυχία της MilSoft ήταν η ανάθεση σύμβασης της Sikorsky το 2000, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού του υπολογιστή αποστολής για το ελικόπτερο S-70B. Ακολούθησαν συμβάσεις με τις Elbit (παραγωγή συμβόλων βίντεο αεροπορικών ηλεκτρονικών), Thales (ικανότητα Link-11 για το πρόγραμμα MELTEM-2) και TAI (σύστημα εκμετάλλευσης εικόνας UAV).

H MilSoft συμβάλλει επίσης στο CMS τύπου GENESIS, το οποίο γεννήθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (ArMerKom) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) με βάση αδειοδοτημένη τεχνολογία του TACTICOS της Thales Nederland, προτού μεταφερθεί στη Havelsan για πλήρη ανάπτυξη και παραγωγή. Η MilSoft ευθύνεται για τη συντήρηση και βελτίωση της νέας υποδομής και του ενδιάμεσου λογισμικού (middleware) με βάση την Κοινή Αρχιτεκτονικής Διαχείρισης Αιτημάτων Διάθεσης Αντικειμένων (CORBA), καθώς και για την ανάπτυξη ενός νέου επεξεργαστή πολλαπλών ζεύξεων δεδομένων και της λειτουργικότητας κονσόλας Link-11/ Link-16, με δυνατότητα μελλοντικής εξέλιξης σε Link-22.

Το 2000 η εταιρεία άρχισε να διερευνά τις απαιτήσεις ενός μελλοντικού συστήματος CMS. Σύντομα υιοθέτησε τα πρότυπα Υπολογιστικού Περιβάλλοντος Ανοικτής Αρχιτεκτονικής (OACE) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), την προδιαγραφή Υπηρεσίας Διανομής Δεδομένων (DDS) για συστήματα πραγματικού χρόνου της διεθνούς Ομάδας Διαχείρισης Αντικειμένων (OMG) και τα πρότυπα της ομάδας έργου C4I της OMG, καθώς και την κανονικοποιημένη δομή δεδομένων των Link-16/ Link-22. Το GEMKOMSIS είναι το δεύτερο σύνολο λογισμικού CMS πραγματικά ανοικτής αρχιτεκτονικής με βάση τις προδιαγραφές αυτές, μετά από εκείνο των Northrop Grumman και Thales στο Πλοίο Παράκτιας Μάχης 2 (LCS) INDEPENDENCE του USN. Η υποκείμενη τεχνολογία υπολογιστών του GEMKOMSIS στηρίζεται σε επεξεργαστές του εμπορίου «από το ράφι» (COTS), λειτουργικό σύστημα POSIX και διπλό δίκτυο Gigabit Ethernet. Η πρώτη εφαρμογή της γενικής αρχιτεκτονικής GEMKOMSIS βρίσκεται στον Επεξεργαστή Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων Link-11/ Link-22 και στις αντίστοιχες κονσόλες του συστήματος GENESIS, οι οποίες εγκαθίστανται στις 8 φρεγάτες κλάσης PERRY του TDK και σε τρεις χερσαίες θέσεις.

Ωστόσο η πρώτη πλήρης εφαρμογή του GEMKOMSIS CMS θα υλοποιηθεί στα 4 πλοία SAR της τουρκικής Ακτοφυλακής, τα οποία ναυπηγούνται από την RMK της Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη και θα αρχίσουν να παραδίδονται από τα μέσα του 2011. Υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του συστήματος μάχης και τις τρεις κονσόλες ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων είναι η Aselsan, η οποία ανέθεσε σύμβαση για το κύριο λογισμικό CMS στη MilSoft. Οι Εργοστασιακές Δοκιμές Αποδοχής ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον Μάρτιο του 2010, ενώ το σύστημα βρίσκεται πλέον στη χερσαία εγκατάσταση δοκιμών της Aselsan, για δοκιμή του λογισμικού στο προβλεπόμενο υλικό με σειρά εξομοιωτών. Το GEMKOMSIS προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο πλοίο SAR τον Αύγουστο του 2010, με τις θαλάσσιες δοκιμές να ακολουθούν στις αρχές του 2011. Πρόκειται για πλοίο εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 1.700t, μήκους 88,40m και πλάτος 12,20m. Δύο πετρελαιοκινητήρες κινούν δύο έλικες ελεγχόμενου βήματος, παρέχοντας μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων και ικανότητα πλεύσης 3.000 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 15 κόμβων.

Η αστυνομική φύση της αποστολής των πλοίων αντανακλάται στο απλό αλλά πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, το οποίο περιλαμβάνει δίδυμο πύργο πυροβόλων 40mm L70 Compact της Oto Melara, ηλεκτροπτικό σύστημα, ραντάρ επιτήρησης δύο διαστάσεων VARIANT της Thales Nederland, σύστημα εύρεσης διεύθυνσης σημάτων ασυρμάτου, τράπεζα αποτύπωσης, σύστημα διαχείρισης σημάτων, Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης (AIS), GPS και γυροσκόπιο. Οι τρεις κονσόλες θα χρησιμοποιούνται για σύνθεση εικόνας επιφανείας και αέρος, έλεγχο ελικοπτέρου και διαχείριση SAR αντίστοιχα.

Με βάση την αρχιτεκτονική και τεχνολογία του GEMKOMSIS, η MilSoft προσφέρει ήδη το Κλιμακούμενο (Scalable) CMS (S-CMS) για νεότευκτα πλοία ή εκσυγχρονισμούς.