Το ΥΠΕΘΑ ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ΕΝΑΕ και υποβρύχια

1 Σεπτεμβρίου 2010

Προς αίσιο πέρας οδεύουν οι διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα υποβρυχίων του ΠΝ και τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. («ΕΑ&Τ»/Σ. Σεργιάννης)

Σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδόθηκε προ ολίγων λεπτών, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ολοκληρώθηκαν χθες δύο κρίσιμες συναντήσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα ζητήματα των υποβρυχίων και το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Το μεσημέρι συναντήθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Christoph Atzpodien και με τον πρόεδρο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa και συμφώνησαν στην ακολουθητέα διαδικασία. Στη συνέχεια, στις 5 το απόγευμα, η συνάντηση επαναλήφθηκε με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων και των εκπροσώπων των διαπραγματευτικών ομάδων των τριών μερών.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης αυτής σύσκεψης, υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, λύθηκαν μια σειρά από εκκρεμή θέματα και δόθηκαν οδηγίες στους νομικούς συμβούλους για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και θα υποβληθεί στην ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να ακολουθηθούν οι κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το κείμενο της οριστικής και αναλυτικής σύμβασης κινείται απολύτως μέσα στις προβλέψεις του Framework Agreement της 18ης  Μαρτίου 2010. Υπενθυμίζεται ότι ένα βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων παλαιοτέρων εποχών προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία που είχε οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κίνηση της διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό λύθηκε μετά από σειρά διαβουλεύσεων στις αρχές Αυγούστου.

Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία θα εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και από το ΚΥΣΕΑ (που λειτουργούν ως όργανα του υπουργικού συμβουλίου) και θα υποβληθεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θεμελιώδης όρος της συμφωνίας είναι ότι αυτή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ αν δεν προηγηθεί η κύρωση δια νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Βενιζέλος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης ευρείας συναίνεσης καθώς η λύση που δίνεται είναι η πλέον ωφέλιμη για το ελληνικό Δημόσιο, εν όψει των οξέων προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και ενόψει των επιπτώσεων που θα έχει η ματαίωση της συμφωνίας ακόμα και αν η έκβαση της διαιτητικής δίκης στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο είναι η καλύτερη δυνατή για το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.»

 

Υπενθυμίζεται πως κατά το πλαίσιο συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2010 και με συνολικό τίμημα €1.321 εκατ. –από τα οποία €806 εκατ. αντιπροσωπεύουν οφειλόμενες πληρωμές και €515 εκατ. πρόσθετη επιβάρυνση– το ΠΝ θα παραλάβει τα 4 υποβρύχια Τύπου 214 περιλαμβανόμενου του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και το αναβαθμισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118), ενώ αντί του εκσυγχρονισμού δύο σκαφών Τύπου 209/1200 θα ναυπηγηθούν στα ΕΝΑΕ ακόμη δύο Τύπου 214. Το οφειλόμενο ποσό θα καταβληθεί σε βάθος 9 ετών, αρχίζοντας με 300 εκατ. εντός του 2010. Παράλληλα, η Abu Dhabi MAR αποκτά το 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την TKMS, η οποία διατηρεί το υπόλοιπο 24,9%.

Το κλίμα της τελικής διαπραγμάτευσης επιβαρύνθηκε μετά την αναβολή της συνάντησης των τριών αντιπροσωπειών από τις 23 Αυγούστου για τις 31 μετά από αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Boersen Zeitung” επίσης στις 31 Αυγούστου, κατά το οποίο οι TKMS και Abu Dhabi MAR με επιστολή της προηγούμενης εβδομάδας προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου αμφισβητούσαν τις προθέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης πως η TKMS επρόκειτο να κηρύξει τα ΕΝΑΕ σε πτώχευση στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σε περίπτωση παράτασης της εκκρεμότητας.