Ε. Βενιζέλος: Ουδέν νεώτερον για το πρόγραμμα των φρεγατών

15 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρόγραμμα των φρεγατών αποτελεί κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο «τεράστιο πρόβλημα», στο οποίο «προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη» (DCNS)

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε χθες 14 Σεπτεμβρίου η ακόλουθη ανακοίνωση:

«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ανακοίνωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη συμφωνία συνεργασίας με τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS για τη ναυπήγηση έξι φρεγατών FREMM, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα ως προς το πρόγραμμα των φρεγατών ισχύουν όσα έχω πει, χωρίς να υπάρχει τίποτε το καινούργιο.

Δεν πρέπει να συγχέονται εμπορικού χαρακτήρα συνεργασίες μεταξύ ναυπηγείων με τις στρατιωτικοπολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση στον τομέα των εξοπλισμών”.»

Η προαναφερόμενη συμφωνία μεταξύ DCNS και Ναυπηγείων Ελευσίνας ανακοινώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και αντικαθιστά το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) του Οκτωβρίου 2006.

Είναι προφανές πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση συνολικά δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ανάπτυξη φημολογίας για την εκκίνηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος αξίας σημαντικά μεγαλύτερης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς υπό την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία δεν υπάρχει ούτε σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, ούτε πολιτική πρόθεση. Είναι επίσης προφανές πως η υπογραφή της προαναφερόμενης συμφωνίας εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως άσκηση πίεσης από τις συμβαλλόμενες εταιρείες, με αποτέλεσμα να αντιδράσει με την ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Κυρίως όμως, κατά το σχέδιο νόμου με τίτλο «Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και Συναφείς Διατάξεις» όπως κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ψηφισθεί σύντομα, η δομή δυνάμεων και τα προγράμματα εξοπλισμών –μακροπρόθεσμα διάρκειας 15 ετών και κυλιόμενα τριετή– καθορίζονται «...από μηδενικής βάσης...» (βλ. Αιτιολογική Έκθεση) με βάση τις συγκεκριμένες διαδικασίες και τα κριτήρια του Άρθρου 72.Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στις 2 Σεπτεμβρίου ο κ. Υπουργός εξήγησε πως  «...επί τη βάσει των οδηγιών που είχαμε δώσει ο κ. Μπεγλίτης και εγώ στους αρχηγούς των επιτελείων για την επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ, τώρα δε θα πάμε σε επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ, αλλά στην πλήρη εφαρμογή όλου αυτού του σχήματος...»

Ακολούθησε ο ακόλουθος αποκαλυπτικός διάλογος.

«Κ. Αλατζάς: Είπατε ότι καταργείτε ουσιαστικά όλο τον προγραμματισμό που έχει γίνει σε εξοπλιστικά συστήματα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν καταργούμε κανέναν προγραμματισμό. Φτιάχνουμε τον προγραμματισμό. Φεύγουμε απ’ την αδράνεια και την ανακύκλωση καταλόγων και πηγαίνουμε σε αιτιολογημένα ολοκληρωμένα προγράμματα.

Κ. Αλατζάς: Επιλέξατε όμως να μην επικαιροποιήσετε τα ΕΜΠΑΕ και να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων από μηδενική βάση. Εγώ αυτό κατάλαβα.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Ξέρετε τι σημαίνει επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ; Με συγχωρείτε, η ερώτηση ήταν ως ρητορική. Επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ είναι μία ημιαυτόματη διαδικασία η οποία ανακυκλώνει προβλήματα και τελικά φτάνουμε να έχουμε πάντα το ίδιο πρόβλημα.

Κ. Αλατζάς: Αυτή η απόφαση δεν φοβάστε ότι μπορεί να προκαλέσει κακόβουλα σχόλια ότι επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα των εξοπλισμών με σκοπό να φέρετε μια καινούργια ατζέντα στους εξοπλισμούς;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Διότι το θέμα μας είναι να μειώσουμε τις ανάγκες και ιδίως τις τεχνητές ανάγκες, όχι να τις αυξήσουμε. Κοιτάξτε, η προηγούμενη κυβέρνηση μας έχει κληροδοτήσει τρία τεράστια προβλήματα, τα οποία εξαντλούν τρία ΕΜΠΑΕ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των υποβρυχίων, το θέμα των φρεγατών και το θέμα των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Αυτό ήταν προγραμματισμός; Ήταν πολιτική; Τι ήταν αυτό; Τώρα προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη.»