12 Μ-346 για την Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης

29 Σεπτεμβρίου 2010

Το τρίτο πρωτότυπο του M-346 και πρώτο προ-παραγωγής. (Alenia Aermacchi)

Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης και η εταιρεία Singapore Technologies (ST) Aerospace Ltd ανακοίνωσαν χθες 28 Σεπτεμβρίου πως υπέγραψαν σύμβαση προμήθειας 12 αεριωθούμενων προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης Μ-346 Master και ενός Επίγειου Εκπαιδευτικού Συστήματος (GBTS). Τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση Αεριωθούμενων Προκεχωρημένων Εκπαιδευτικών (AJT) τα οποία χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης (RSAF) για την εκπαίδευση χειριστών μαχητικών στο Καζώ της Γαλλίας. Τα αεροσκάφη θα προμηθεύσει η Alenia Aermacchi και το σύστημα GBTS η Boeing, ενώ η ST Aerospace θα αναλάβει καθήκοντα κυρίου αναδόχου και διαχείρισης του προγράμματος. Το κόστος προμήθειας των αεροσκαφών, του GBTS και ανταλλακτικών είναι $410 εκατ, ενώ οι παραδόσεις θα αρχίσουν το 2012. Η Boeing ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα αποτελέσει την πρώτη εφαρμογή του επαναστατικού Οπτικού Συστήματος Συνεχούς Ευκρίνειας στους εξομοιωτές πλήρους αποστολής.

Η ST Aerospace παρέχει πλήρες φάσμα υπηρεσιών συντήρησης, μηχανικής σχεδίασης και εφοδιαστικής υποστήριξης –περιλαμβάνοντας επιχειρήσεις γραμμής πτήσης, συντήρηση αεροσκαφών, κινητήρων και εξαρτημάτων, υπηρεσίες μηχανικής σχεδίασης και διαχείριση αποθηκών– για τον υφιστάμενο στόλο αεριωθούμενων προκεχωρημένων εκπαιδευτικών. Η εταιρεία παρείχε εργοστασιακή συντήρηση του στόλου A-4SU/ TA-4SU της RSAF στο Καζώ από το 1999, ενώ από το 2007 η σύμβαση συντήρησης διευρύνθηκε σε πλήρη υποστήριξη.

Αυτή είναι η δεύτερη σύμβαση προμήθειας Μ-346, μετά από εκείνη του Νοεμβρίου 2009 για την αρχική παρτίδα αεροσκαφών της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι συνολικής απαίτησης για 15 στο πλαίσιο ενός Ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Συστήματος (ITS). Τα δύο πρώτα αεροσκάφη θα είναι έτοιμα στα τέλη του 2010. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν επίσης τα Μ-346 για την εκπαίδευση χειριστών των F-16E/F (Block 60). Κατά την Alenia Aermacchi, σε εξέλιξη βρίσκονται τελικές διαπραγματεύσεις προμήθειας ενός ITS στηριζόμενου σε 48 Μ-346, περιλαμβάνοντας 20 αεροσκάφη έκδοσης ελαφράς προσβολής.