Το πρώτο F/A-18F με καλωδιώσεις Ηλεκτρονικής Επίθεσης για την Αυστραλία

29 Σεπτεμβρίου 2010

Τα 12 τελευταία F/A-18F της Αυστραλίας είναι προ-καλωδιωμένα για μετατροπή σε αεροσκάφη ηλεκτρονικής επίγνωσης/ επίθεσης. (Boeing)

Η Boeing ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 την ολοκλήρωση της παραγωγής του πρώτου από 12 F/A-18F Super Hornet, προ-καλωδιωμένων για δυνητική μελλοντική μετατροπή σε αεροσκάφη Ηλεκτρονικής Επίθεσης (ΕΑ) για την Αυστραλιανή Βασιλική Πολεμική Αεροπορική (RAAF). Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στην RAAF στα τέλη του έτους, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν εντός του 2011. Η προ-τοποθέτηση των καλωδιώσεων του EA-18G Growler προσθέτει περί τις 300 λίβρες (136 kg) στο βάρος του F/A-18F, το οποίο μπορεί να μετατραπεί αργότερα για ρόλους ηλεκτρονικής επίγνωσης, ή και ηλεκτρονικής επίθεσης.

Για ικανότητα ηλεκτρονικής επίγνωσης, το αεροσκάφος θα εξοπλίζεται με τους δέκτες συχνοτήτων ραντάρ ALQ-218 και επικοινωνιών ALQ-227, για την παρακολούθηση, ανάλυση και τοποθέτηση δυνητικά εχθρικών πομπών. Το αεροσκάφος μπορεί να αναλάβει δράση με βάση τις πληροφορίες αυτές, ή να τις μεταβιβάσει σε λοιπούς εναέριους ή επίγειους χρήστες. Η προσθήκη των ατρακτιδίων παρεμβολής ALQ-99, το αεροσκάφος παρέχει την πλήρη ικανότητα ηλεκτρονικής επίθεσης του EA-18G.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2007 την απόφαση προμήθειας 24 διθέσιων F/A-18F Super Hornet Block II, με ραντάρ Φασικής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) APG-79 της Raytheon. Ήδη 11 μαχητικά επιχειρούν από την αεροπορική βάση Άμπερλεϋ του Κουήνσλαντ, αφότου παραδόθηκαν προ του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού, ενώ τα 12 τελευταία θα είναι προ-καλωδιωμένα για μετατροπή σε αεροσκάφη ΕΑ.