Η Νορβηγία καθυστερεί αλλά αυξάνει την προμήθεια F-35Α

1 Οκτωβρίου 2010

Η Νορβηγία καθυστερεί την προμήθεια F-35A, αλλά αναμένεται να αποκτήσει 56 αντί 48. (JSF JPO)

Η Υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Γκρέτε Φάρεμο δήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου πως το Όσλο θα καθυστερήσει την προμήθεια Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης (JSF) F-35A Lightening II, σε αντιστοιχία με την αναδιάρθρωση και παράταση της φάσης Ανάπτυξης και Επίδειξης Συστήματος (SDD) του προγράμματος, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Η Νορβηγία σχεδιάζει πλέον να παραλάβει μέχρι 4 αεροσκάφη το 2016 –αναθέτοντας σύμβαση προμήθειας το 2014– για εκπαίδευση, ενώ οι παραδόσεις της κύριας δύναμης θα αρχίσουν το 2018, οπότε οι σχετικές συμβάσεις θα ανατεθούν από το 2016. Κατά το Παράρτημα Α του Μνημονίου Κατανόησης για την Παραγωγή, Διατήρηση και Επακόλουθη Ανάπτυξη (PSFD MOU) του F-35 όπως ισχύει από τις 10 Νοεμβρίου 2009, η Νορβηγία επρόκειτο να αναθέσει συμβάσεις για 8 αεροσκάφη το 2014 και 12 το 2015, τα οποία θα παραδίδονταν το 2016-17.

Η Υπουργός ανέφερε πως η Νορβηγία αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα, για να «...εξασφαλίσει την επιχειρησιακή ωριμότητα και βέλτιστο κόστος παραγωγής στα νορβηγικά αεροσκάφη.» Προσέθεσε επίσης πως «...θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση ρίσκου, στον έλεγχο κόστους, στη στελέχωση κρίσιμων θέσεων, στα σχέδια δοκιμών και στην παρακολούθηση από τον πωλητή.»

Πάντως η Φάρεμο διαβεβαίωσε πως η Νορβηγία αποτελεί σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο του προγράμματος F-35, ενώ επιθυμεί να συμβάλει στην «ορμή» της βιομηχανικής συνεργασίας. Τόνισε μάλιστα πως «...έχουμε μέχρι στιγμής αποσπάσει παραγγελίες για τη βιομηχανία αξίας μεγαλύτερης από όσα έχει πληρώσει η Νορβηγία για το πρόγραμμα F-35.» Ανέφερε συγκεκριμένα πως η νορβηγική βιομηχανία έχει ήδη αναλάβει συμβάσεις ύψους $350 εκατ, με προοπτική να υπερβούν τα $5 δισ. στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως η Νορβηγία δεσμεύεται για την προμήθεια 48 F-35A, αλλά αναμένεται να υπερβεί το όριο αυτό. Το κοινοβουλευτικό σχέδιο νόμου Νο. 36 του 2008 προσδιορίζει τις απαιτήσεις σε 52 επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη και 4 εκπαιδευτικά.