ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η 71η Α/Μ Ταξιαρχία σε άσκηση “Urban Warfare” στην «ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου

1 Οκτωβρίου 2010

Άλμα στην οροφή κτιρίου από ελικόπτερο σε αιώρηση, κατά την άσκηση ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ 2010 της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. («ΕΑ&Τ»/Θ. Γραμματικός)

Το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» παρακολούθησε και περιγράφει σε αποκλειστικότητα την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Αγαμέμνων 2010», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Αργυρούπολης Κιλκίς από την 71η Αερομεταφερόμενη (Α/Μ) Ταξιαρχία, σε συνεργασία με την 33η Μηχανοκίνητη (Μ/Κ) Ταξιαρχία και την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ). Πρόκειται για άσκηση διπλής ενεργείας Συγκροτήματος Μ/Κ Λόχου υποστηριζόμενου από Ουλαμό Μέσων Αρμάτων (ΟΥΜΑ) κατά την οποία εξετάστηκε η φάση της επίθεσης εναντίον κατοικημένου τόπου, που είναι οργανωμένος αμυντικά. Γενικός σκοπός ήταν η εξάσκηση των Αξιωματικών και οπλιτών του ασκούμενου Τμήματος στη διαδικασία και διεξαγωγή του επιθετικού και αμυντικού αγώνα εντός του κατοικημένου τόπου.

Ως χώρος διεξαγωγής επελέγη το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «Κορομηλά» πλησίον του χωριού Αργυρούπολη, το οποίο μέχρι και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας φιλοξενούσε Μονάδες Πυροβολικού και με διάφορες παρεμβάσεις διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να προσομοιάζει με αμυντικά οργανωμένη κατοικημένη περιοχή. Στην άσκηση συμμετείχαν ένας αερομεταφερόμενος Λόχος του 596 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, ένας Ουλαμός Αρμάτων της 33 ΕΜΑ με Leopard 1A5, μια Διμοιρία αναγνωρίσεως του ΛΥΤ με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα VBL, μια Ομάδα του 71ου Λόχου Μηχανικού, Πυροβολαρχία της 116 Α/Μ Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) με ρυμουλκούμενα πυροβόλα M56 Pack των 105 mm, Ομάδα ελικοπτέρων γενικής χρήσεως UH-1H του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) και ζεύγος Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΕΕ/Π) AH-64A του 1ου ΤΕΕΠ.

Στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί στις 6 του μηνός, περιγράφεται το σενάριο της άσκησης και η εκτέλεση, σε συνάρτηση με τα προβλεπόμενα στα Εγχειρίδια Εκστρατείας ΕΕ 121-1 και ΕΕ 7-54 για Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Έδαφος (ΣΕΑΣ).