Απολογισμός έτους-προγραμματισμός πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΘΑ

6 Οκτωβρίου 2010

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, με χειριστές της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. (Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Σε συνέντευξη Τύπου χθες 5 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης παρουσίασαν τον απολογισμό ενός έτους παρουσίας τους στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, καθώς και τις κύριες προγραμματικές κατευθύνσεις για το άμεσο μέλλον. Τα κύρια σημεία του απολογισμού και προγραμματισμού ήταν τα ακόλουθα:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ – ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • Εφαρμογή της κάθετης δομής διοίκησης όπως ορίζει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 3883/2010, σε αναθεώρηση του ν. 2292/1995.
  • Ριζικά διαφορετική διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος αμυντικών προμηθειών (άρθρα 72-76 ν. 3883).
  • Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ της νέας πολιτικής εθνικής άμυνας και ασφάλειας, εντός του 2010 παρουσίαση της νέας δομής δυνάμεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στο ΚΥΣΕΑ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στις 14 Οκτωβρίου «...η κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, η οποία καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις ει δυνατόν, για το νέο στρατηγικό δόγμα και για τη νέα δομή Διοίκησης. Και για τα δυο θέματα έχουν σχηματιστεί εθνικές πολιτικές, εθνικές θέσεις, οι οποίες προωθούνται. Θέλω να πω ότι στο σημείο αυτό μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα και ότι θα έχουμε κάνει στο τέλος ένα βήμα προς την κατεύθυνση των δικών μας στόχων, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο ενός συσχετισμού δυνάμεων ο οποίος όπως ξέρετε είναι πολύπλοκος, ευαίσθητος και πρέπει να τον παρακολουθούμε διαρκώς, σε καθημερινή βάση.»

Στις 21 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν και θα συζητήσει το θέμα της νέας δομής διοίκησης με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Μέτρα για τη θητεία των κληρωτών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για τα ΚΕΚ και με τον ΟΑΕΔ, τροποποίηση του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, πλήρης νόμος περί ιεραρχίας και προαγωγών. «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος για τα κριτήρια αξιολόγησης, να λειτουργήσουν όλα τα προβλεπόμενα συλλογικά όργανα όπως τα Συμβούλια Μεταθέσεων, να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος.»

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΕΘΑ

Συμβολή της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με νομικολογιστική κλιμάκωση των παραλαβών –χωρίς επίπτωση στις πραγματικές παραδόσεις– για μείωση του ελλείμματος κατά €0,8-1 δισ. Επόμενοι στόχοι είναι η ρύθμιση χρεών των στρατιωτικών νοσοκομείων και η μέγιστη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και αμυντικής βιομηχανίας (βλ. ανεξάρτητη ανάρτηση), στρατιωτικής εκπαίδευσης, υγειονομικών υπηρεσιών, στρατιωτικής δικαιοσύνης, στρατοπέδων, πολιτικής προστασίας και πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στην προετοιμασία νέου Οργανισμού του ΥΠΕΘΑ, καθώς και στην οριστική επίλυση δομικών, διαρθρωτικών και κυρίως διαχειριστικών προβλημάτων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού (κυρίως), Ναυτικού και Αεροπορίας.