ΥΠΕΘΑ: Αναζήτηση λύσης για την αμυντική βιομηχανία, εκκαθάριση εξοπλιστικών εκκρεμοτήτων

6 Οκτωβρίου 2010

Με μέριμνα του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, η κυβέρνηση θα επιλέξει συμβούλους για την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης σχετικά με το μέλλον των ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. (Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Στην εκκαθάριση εξοπλιστικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων 12 ετών τουλάχιστον στους προηγούμενους 12 μήνες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου χθες 5 Οκτωβρίου. Για το επόμενο χρονικό διάστημα, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας περί αμυντικών προμηθειών στην εθνική νομοθεσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, έναντι υποχρέωσης του Μνημονίου για τον Μάρτιο και της ΕΕ για τον Αύγουστο. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην οριστική διευθέτηση των ακόλουθων εκκρεμοτήτων τους προηγούμενους 12 μήνες:

  • Διάσωση των προγραμμάτων υποβρυχίων και των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως στις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το αποκαλούμενο Κλείσιμο (ενεργοποίηση) της Εκτελεστικής Συμφωνίας.
  • Ανταλλακτικά πτητικών μέσων Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Κινητήρες F-16 (πρόγραμμα συντήρησης TAC/ENSIP).
  • Φωτιστικές βόμβες.
  • Πυρομαχικά των 120mm για τα άρματα μάχης Leopard 2HEL και 2Α4.
  • Αυτοκινούμενα πυροβόλα (223 Μ109Α3GEA2 από γερμανικά πλεονάσματα).
  • Ελικόπτερα ΝΗ90.
  • Συστήματα Tor-M1 και Osa.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια συλλογών TAC/ENSIP των κινητήρων F-16 και πυρομαχικών αρμάτων των 120mm ελήφθη όχι δια περιφοράς, αλλά στο πλαίσιο συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από επικύρωση των σχετικών εισηγήσεων του ΥΠΕΘΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τους βουλευτές των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή προωθούνται τους επόμενους μήνες η αναβάθμιση των ελικοπτέρων Apache, το πρόγραμμα επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ ΙΙ, το Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας και η επείγουσα επεξεργασία λύσης για τα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J.

Σχετικά με την ΕΛΒΟ, υπήρξε συνεννόηση με την ιδιωτική μειοψηφία –τον Όμιλο Μυτιληναίου– «ώστε να μπορεί το δημόσιο ελεύθερα να κάνει τις επιλογές του για το μέλλον της εταιρείας με τη βοήθεια ειδικού Συμβούλου, που θα προσληφθεί από τη διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Το ίδιο θα κάνουμε με το μέριμνα του κ. Μπεγλίτη, για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ όπου μέσα στις επόμενες μέρες αυτός είναι ο προγραμματισμός μας, θα επιλεγεί από τη διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ο Σύμβουλος για το μέλλον της εταιρείας. Απροκατάληπτα. Χωρίς να έχουμε κάποια δέσμευση, να δούμε με βάση τα δεδομένα τι πρέπει να γίνει.»

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε μετά από ερώτηση, για να τονίσει: «Μου διευκρινίζει ο κ. Μπεγλίτης, επαναλαμβάνω, απροκατάληπτα, πάμε στην καλύτερη λύση. Δεν είπαμε αναγκαστικά αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να είναι μικτά σχήματα συνεργασίας, μπορεί να είναι μέτοχος μειοψηφίας, μπορεί να είναι κοινοπραξίες. Το καλύτερο σχήμα.»