Υπέρτερο του T-90S σε δοκιμές το Arjun, παραγγελία 124 Mk II

13 Οκτωβρίου 2010

Το Arjun υπερείχε κατά 30% του ρωσικού T-90S σε πρόσφατες δοκιμές ερήμου στην Ινδία, αλλά το 58% του κόστους του αντιστοιχεί σε εισαγόμενα εξαρτήματα.

Ο Ινδικός Στρατός αποκτά ακόμη 124 άρματα μάχης Arjun –επιπλέον των αρχικών 124– στην αναβαθμισμένη διαμόρφωση Mk II, όπως ενημέρωσε το κοινοβούλιο ο  Υπουργός Άμυνας Α. Κ. Άντονυ στις 9 Αυγούστου 2010. Στις 17 Μαΐου 2010 το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ινδίας ανακοίνωσε την παραγγελία, αναφέροντας πως ακολουθεί την «έξοχη απόδοση» του άρματος στα «πρόσφατα εξουθενωτικά γυμνάσια ερήμου». Το πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης του Arjun εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας το 1974, ενώ η αρχική παραγγελία για 124 άρματα ανατέθηκε το 2000. Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας αποκάλυψε πρόσφατα πως στις δοκιμές της δυτικής ερήμου του Ρατζαστάν αξιολογήθηκαν συγκριτικά δύο ίλες 14 αρμάτων Arjun και ρωσικών T-90S. Η απόδοση του Arjun ήταν 30% υψηλότερη σε περισσότερα από 100 προκαθορισμένα κριτήρια. Οι δοκιμές περιέλαβαν οδήγηση σε ανώμαλο έδαφος με αμμόλοφους, καθώς και αποκάλυψη, παρατήρηση, ταχεία εμπλοκή και ακριβή προσβολή στατικών και κινούμενων στόχων.

Η συγκριτική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε επειδή ο Ινδικός Στρατός δίσταζε να παραγγείλει πρόσθετα Arjun μετά τα αρχικά. Μάλιστα προ δύο ετών ο Αντιστράτηγος Νταλίπ Μπαρντβάτζ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μηχανοκίνητων Δυνάμεων (DGMF) δήλωνε πως ο Στρατός «...δεν θα αναθέσει πρόσθετες παραγγελίες για Arjun πέραν των 124 μονάδων ήδη σε σύμβαση» καθώς εξέταζε τις απαιτήσεις του σε βάθος 20-25 ετών στο μέλλον. Ωστόσο η ευνοϊκή αναφορά της DGMF για την απόδοση του άρματος, οδήγησε στην παραγγελία του Μαΐου προς το Εργοστάσιο Βαρέων Οχημάτων του Αβάντι, για τον εξοπλισμό δύο τεθωρακισμένων συνταγμάτων.

Ινδοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως το Arjun Mk II θα μπορεί να εξαπολύσει το Αντιαρματικό βλήμα Κατεύθυνσης Λέιζερ (LAHAT) της ισραηλινής ΙΑΙ από το πυροβόλο του. Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετη Θωράκιση Εκρηκτικής Αντίδρασης (ERA) εγχώριας ανάπτυξης και πανοραμικά σκοπευτικά θερμικής απεικόνισης. Η πρόσφατη παραγγελία διπλασιάζει τον όγκο παραγωγής του άρματος, αλλά το σύνολο απέχει πολύ από τις 500 μονάδες για τον εξορθολογισμό της κατανομής του τεράστιου κόστους ανάπτυξης. Το κόστος παραγωγής μονάδας του Arjun είναι περί τα $3,58 εκατ. έναντι τιμής μόλις $1,45 εκατ. του εισαγόμενου T-90S. Παράλληλα, το 58% του κόστους του Arjun καλύπτεται από εισαγόμενα εξαρτήματα –όπως ο κινητήρας της MTU, το ημιαυτόματο σύστημα μετάδοσης της Rent, το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου βολής και πυροβόλου– με αποτέλεσμα το άρμα να μην πιστοποιείται ως εγχώριο προϊόν, κατά την αναθεωρημένη Διαδικασία Αμυντικών Προμηθειών (DDP) 2008 του Υπουργείου Άμυνας. Κατά το έγγραφο αυτό, ινδικά θεωρούνται τα αμυντικά συστήματα στα οποία τα εγχώρια εξαρτήματα υπερβαίνουν το 50% της αξίας τους.