Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει την έκθεση DEFENSYS στις 28 Οκτωβρίου

22 Οκτωβρίου 2010

Από αριστερά ο κ. Κωνσταντίνος Μαυράκης, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτριος Μπακατσέλος και ο κ. Πάρις Μαυρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO. («ΕΑ&Τ»/Θ. Γραμματικός)

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει την 1η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFENSYS 2010, στις 17:30 της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου. Η έκθεση διοργανώνεται από τις ΔΕΘ ΑΕ, HELEXPO AE και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ) υπό την αιγίδα και με την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ συμπίπτει με την τριήμερη εθνική εορτή και τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες 21 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτριος Μπακατσέλος αναφέρθηκε στις αντιξοότητες τις οποίες αντιμετώπισε η διοργάνωση, όπως ο ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος, η διεθνής οικονομική κατάσταση και η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, που προκαλούσε επιφυλάξεις στους δυνητικούς εκθέτες. Οι διοργανωτές όμως υπερέβησαν τις αντιξοότητες αυτές, εξασφαλίζοντας περισσότερους από 140 εκθέτες –περιλαμβάνονται οι ηγετικές εταιρείες της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας– από 21 χώρες, 10 επίσημες κρατικές συμμετοχές και «...μια πρωτοφανή ανταπόκριση από επίσημες εθνικές αντιπροσωπείες οι οποίες  μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 49», τόνισε ο κ. Μπακατσέλος και προσέθεσε: «Θα πρέπει να σημειώσω ότι αριθμητικά οι αντιπροσωπείες κατατάσσουν την Defensys ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε διεθνές επίπεδο, όμως ποιοτικά η διαφοροποίηση της έκθεσης είναι μοναδική, αφού 23 εξ αυτών εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργού ή υφυπουργού. Αυτή η αθρόα συμμετοχή υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για την έκθεση, για την πόλη αλλά και για το πολύ σημαντικό και επίκαιρο συνέδριο που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με θέμα “Προγράμματα Πολεμικού Εξοπλισμού ή Ανταγωνισμός στο σημερινό διεθνές οικονομικό κλίμα” και με δέκα διακεκριμένους ομιλητές.»

Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε επίσης: «Η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού εκθεσιακού-οικονομικού γεγονότος δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης, εν μέσω κρίσης στην ελληνική οικονομία, για τις επιχειρήσεις της χώρας, ενώ παράλληλα τονώνει την τουριστική και συνεδριακή βιομηχανία της Θεσσαλονίκης.

Έτσι η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, DEFENSYS 2010 δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει μόνο ένα θεσμό για την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία, αλλά και εφαλτήριο ανάπτυξης για την οικονομία της περιοχής και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.»

Ο κ. Μπακατσέλος ευχαρίστησε προκαταβολικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εργάσθηκαν για την επιτυχία της έκθεσης, το προσωπικό των διοργανωτών και τον Υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την αμέριστη υποστήριξη και το άμεσο ενδιαφέρον του.

Επιπλέον των 22 χωρών προέλευσης των εκθετών και των 48 εθνικών αντιπροσωπειών, στην DEFENSYS 2010 συμμετέχουν επίσης η υπηρεσία NAMSA του ΝΑΤΟ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχει επίσης η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) η οποία –πέραν της αυτοτελούς παρουσίας των μελών της στην έκθεση– διοργανώνει την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου συνέδριο με θεματικές ενότητες «Αμυντικές Δαπάνες – Εξοπλισμοί και η Θέση της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία» και «Συνεισφορά της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ασφάλεια της Ελλάδας».