Υψώθηκε η ελληνική σημαία στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120)

4 Νοεμβρίου 2010

Η ελληνική σημαία υψώνεται στο υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) στο Κίελο. Το προηγούμενο νέο υποβρύχιο, το ΠΟΝΤΟΣ (S119) παραδόθηκε στο ΠΝ προ τριών δεκαετιών και 6 μηνών, στις 29 Απριλίου 1980! (Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε πως στις 2 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας η τελετή ύψωσης σημαίας στο υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και παραλαβής του από το Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου Ελευσινιώτη ΠΝ. Στην ομιλία του ο Α/ΓΕΝ αναφέρθηκε εμφατικά σε 6 υποβρύχια Τύπου 214, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Το δελτίο Τύπου της ThyssenKrupp Marine Systems, μητρικής εταιρείας της HDW, επισημαίνει πως το ελληνικό ΠΝ ήταν η πρώτη ξένη ναυτική δύναμη που προχώρησε σε παραγγελία υποβρυχίου με σύστημα αναερόβιας πρόωσης κυψελών καυσίμου, τον Φεβρουάριο του 2000. Το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι τώρα το ενδέκατο υποβρύχιο με κυψέλες καυσίμου σε υπηρεσία με το Γερμανικό, Ελληνικό, Ιταλικό, Νοτιοκορεάτικο και Πορτογαλικό Ναυτικό.

Η τελετή αυτή ήταν το πρώτο απτό αποτέλεσμα της Εκτελεστικής Συμφωνίας για τα προγράμματα υποβρυχίων του ΠΝ, η οποία ενεργοποιήθηκε με το περίφημο Κλείσιμο (Closing) στις 27 Οκτωβρίου 2010 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ολιγοήμερη καθυστέρηση από τον αρχικό προγραμματισμό για τις 14 του μηνός. Προηγουμένως, μόλις μετά τα μεσάνυχτα της 28ης προς 29η Σεπτεμβρίου η Βουλή υπερψήφισε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των “Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.” και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού». Ο νόμος πλέον 3885/2010 δημοσιεύθηκε αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την επομένη, 30 Σεπτεμβρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψαν την Εκτελεστική Συμφωνία, με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) κ. Χανς Κριστόφ Ατσποντίεν και της Abu Dhabi MAR (ADM) κ. Ισκαντάρ Σαφά.

Το όνομα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και ο αριθμός ταξινόμησης S120 στο ΝΑΤΟ του υποβρυχίου. (Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)

Κατά το Κλείσιμο έλαβε χώρα σειρά πράξεων και γεγονότων, με σημαντικότερα τα ακόλουθα:

  • Υπογραφή από τους εκπροσώπους του ΠΝ του πιστοποιητικού οριστικής αποδοχής για το Υποβρύχιο 1 του Προγράμματος Αρχιμήδης, το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
  • Υπογραφή από την Ελληνική Δημοκρατία και τις Ελληνικά Ναυπηγεία AE και HDW μιας επιβεβαιωτικής δήλωσης για την παραίτηση από όλες και καθεμία από τις αξιώσεις και δικαιώματά τους κατά αλλήλων.
  • Είσπραξη €250 εκατ. από τις ΕΝΑΕ και HDW.
  • Υποβολή από την Ελληνική Δημοκρατία, την ΕΝΑΕ και τη HDW στη Γραμματεία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αιτήματος που θα προβλέπει τη συναινετική κατάργηση των εκκρεμών διαδικασιών διαιτησίας αναφορικά με την καταγγελία των Συμβάσεων Υ/Β 214 και Υ/Β 209 (Υποθέσεις ICC υπ’ αριθ. 16721GZ & 16722GZ.

Υπενθυμίζεται πως με αφετηρία την ημερομηνία ενεργοποίησης της 27ης Οκτωβρίου, προβλέπεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των υπόλοιπων υποβρυχίων:

  • ΠΙΠΙΝΟΣ (S121) σε 18 μήνες, τον Απρίλιο του 2012.
  • ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) σε 19 μήνες, τον Μάιο του 2012.
  • ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) σε 28 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2013.
  • ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S123) σε 38 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2013.
  • Πέμπτο υποβρύχιο Τύπου 214 σε 93 μήνες, τον Αύγουστο του 2017.
  • Έκτο υποβρύχιο Τύπου 214 σε 105 μήνες, τον Αύγουστο του 2018.

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Δευτέρα 8 του μηνός, παρουσιάζεται αναλυτικά η Εκτελεστική Συμφωνία των προγραμμάτων υποβρυχίων του ΠΝ, με σχόλια και επεξηγήσεις.