Οργισμένη διάψευση ιστότοπου από το ΓΕΝ για το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120)

21 Δεκεμβρίου 2010

Από το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αποκολλήθηκε τμήμα της επικάλυψης του πύργου, λόγω ανέμων 8-9 Μποφόρ και κυμάτων ύψους μεγαλύτερου των 6m. (Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)

Το απόγευμα χθες 20 Δεκεμβρίου διανεμήθηκε στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ακόλουθη ανακοίνωση, από τον Αντιπλοίαρχο Αδαμάντιο Χριστοδούλου ΠΝ, εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι μία ημέρα πριν την τελετή εισδοχής του υποβρυχίου «Παπανικολής» στο Στόλο και αφού το πλοίο επί δύο και πλέον μήνες έπλευσε, ελέγχοντας όλα τα μέσα που διαθέτει υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, από τη θάλασσα της Νορβηγίας στο Κίελο και από εκεί μέσω Ατλαντικού και Μεσογείου στην Ελλάδα, κάποιοι κύκλοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μυθολογία όμως «περί του υποβρυχίου που γέρνει» διαψεύστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Το ΓΕΝ δηλώνει κατόπιν αυτού κατηγορηματικά ότι το «σημερινό ρεπορτάζ» της δημοσιογραφικής σελίδας defencenet.gr δεν είναι ακριβές και δεν έχει καμία «πηγή» στο εσωτερικό του Πολεμικού Ναυτικού (όπως στην αρχική εκδοχή του ανέφερε) ούτε έγινε κάποια προσπάθεια διασταύρωσης του πριν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» προσορμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες, ώρα 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) προκειμένου να αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων). Το έλασσον αυτό συμβάν είναι απολύτως φυσιολογικό για τέτοιες καιρικές συνθήκες και δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργία του πλοίου που δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε με τον πιο απαιτητικό τρόπο.  

Περιττεύει δε να σημειωθεί ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με «μεγάλες αβαρίες» που καθιστούν «μη επιχειρησιακό» το υποβρύχιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Το υποβρύχιο «Παπανικολής» εντάσσεται ήδη άμεσα στην επιχειρησιακή λειτουργία του Στόλου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη εκδοθεί.»

Με την εμφανώς οργισμένη αυτή ανακοίνωση, το ΓΕΝ συνδέει τον κατονομαζόμενο ιστότοπο με «κύκλους» οι οποίοι επιχειρούν «να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο» του ΠΝ. Επιπλέον το ΓΕΝ αποκαλεί «μυθολογία» τα περί «υποβρυχίου που γέρνει» και τονίζει πως διαψεύσθηκαν πανηγυρικά. Είναι περιττό να αναφερθεί πως δικαιώνεται έτσι απόλυτα και για πολλοστή φορά η σχετική αρθρογραφία του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα» και οι αναρτήσεις στον ιστότοπο του περιοδικού.

Ο ιστότοπος που κατονομάζει η ανακοίνωση, αντέδρασε αποκαλώντας το ΓΕΝ... γραφείο Τύπου της ThyssenKrupp και αφήνοντας υπονοούμενα για... χρηματισμό στελεχών του ΠΝ! Με μεταγενέστερη τροποποίηση της απάντησης, τα περί γραφείου Τύπου της ThyssenKrupp αφαιρέθηκαν και η αμφισβήτηση της εντιμότητας των στελεχών του ΓΕΝ κατέστη ηπιότερη, αλλά προστέθηκε αμφισβήτηση του... ανδρισμού των αξιωματικών του ΓΕΝ! Η αντίδραση των θιγόμενων αναμένεται με ενδιαφέρον.