Τελετή υποδοχής – Παραμένει οριστικά στο ΠΝ το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120)

22 Δεκεμβρίου 2010

Το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) πλέει προς την είσοδο του Ναυστάθμου Σαλαμίνας. (©«ΕΑ&Τ»/ Β.Α. Παγώτσης)

Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk του ΠΝ υποδέχεται το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. (©«ΕΑ&Τ»/ Β.Α. Παγώτσης)

Περί τις 15:41 χθες 21 Δεκεμβρίου πλαγιοδέτησε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) Τύπου 214, του κορυφαίου τύπου μη πυρηνικών σκαφών στην υδρόγειο. Στην τελετή υποδοχής παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος και οι Αρχηγοί των τριών Γενικών Επιτελείων.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ, τόνισε πως ακολουθεί η παράδοση ακόμη τριών υποβρυχίων Τύπου 214 ελληνικής ναυπήγησης, ενώ σύντομα αρχίζει η κατασκευή των επόμενων δύο.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος τόνισε: «Από το 2006 έως και σήμερα ακόμη, η κοινή γνώμη δηλητηριάζεται με μύθους και φήμες. Αυτό το υποβρύχιο που εντάσσεται σήμερα στη δύναμη της χώρας είναι το «υποβρύχιο που γέρνει», το «πλωτό φέρετρο», το «υποβρύχιο με πτερύγια». Θα πρέπει πραγματικά να ντρέπονται όσοι καλλιέργησαν αυτή την συστηματική υπονόμευση μιας δημόσιας περιουσίας και ενός στρατηγικού, θα έλεγα ακριβέστερα, επιχειρησιακού πλεονεκτήματος των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί δυο μήνες ο «Παπανικολής» πλέει και δοκιμάζεται καθημερινά υπό αντίξοες, υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Ξεκίνησε από την αφιλόξενη για τα Μεσογειακά δεδομένα θάλασσα της Νορβηγίας, ξαναγύρισε στο Κίελο, έπλευσε στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, για να φτάσει εδώ στις ακτές της Σαλαμίνας, στο ναύσταθμο. Τώρα πια μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό διαθέτει ένα δοκιμασμένο, υπερσύγχρονο υποβρύχιο που αντέχει όλες αυτές τις δοκιμασίες. Και αυτό δεν το πιστοποιούν μόνο οι αντισυμβαλλόμενοι μας, δεν το πιστοποιούν οι γερμανικές αρχές, το πιστοποιούν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του «Παπανικολής» και βεβαίως οι μηχανικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν να αναζητηθούν ξένοι αγοραστές για το «Παπανικολής». Το Ναυτικό είναι αυτό που με δυνατή φωνή ζήτησε και ζητάει ο «Παπανικολής» –που είναι το υποβρύχιο αναφοράς γι’ αυτό τον τύπο σκαφών, που είναι το πρότυπο, το αυθεντικό υποβρύχιο– να παραμείνει στην δύναμη του Στόλου. Τα στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων του Στόλου είναι που θέλουν κάτι τέτοιο. Και έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγική ναυπηγική δραστηριότητα αποδεχόμενοι παραγγελίες από άλλες χώρες, παραγγελίες από άλλα πολεμικά ναυτικά που θα ενταχθούν στην γραμμή παραγωγής και εκεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τις δικές μας προσφορές, μια που έχουμε την άνεση να είμαστε γενναιόδωροι από την πλευρά αυτή, προκειμένου να ανοίξουμε για πρώτη φορά ξένες αγορές ως προμηθευτές και όχι ως αγοραστές.

[...]

Απευθύνομαι στον κυβερνήτη του «Παπανικολής», τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του πληρώματός του. Κύριε κυβερνήτα, σας συγχαίρω γιατί αποδεχθήκατε την τιμή που σας έκανε η πατρίδα να σας αναθέσει να κυβερνήσετε και να δοκιμάσετε το πιο σύγχρονο απόκτημά της, το «Παπανικολής». Παρακολουθήσατε επί έξι σχεδόν χρόνια, μέσω του Ναυτικού Κλιμακίου του Κιέλου, τη διαδικασία της ναυπήγησης και την περίοδο της δοκιμασίας από το 2006 έως το 2008, ημερομηνία κατά την οποία το Πολεμικό Ναυτικό επισήμως διαπίστωσε και ανέφερε πως έχουν αρθεί όλες οι τεχνικού χαρακτήρα επιφυλάξεις σε σχέση με το αξιόπλοο και το αξιόμαχο του «Παπανικολής».

Και τώρα είχατε την τιμή και την ευθύνη να δοκιμάσετε εν πλω το «Παπανικολής» και μαζί με τα στελέχη του πληρώματός σας να επιβεβαιώνετε –απευθυνόμενος προς την Πολιτεία, προς την Κυβέρνηση και προς την Βουλή των Ελλήνων– πως ο «Παπανικολής» αξίζει την επένδυση χρημάτων και προσδοκιών που έχει γίνει επάνω του.

[...]

Και θέλω να εκφράσω και επισήμως την ευαρέσκειά μου και τα συγχαρητήριά μου τόσο προς εσάς προσωπικά, κύριε Αντιπλοίαρχε, όσο και προς όλους τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του «Παπανικολής» ατομικά. Παρακαλώ τον κύριο Αρχηγό του Στόλου και τον κύριο Αρχηγό του ΓΕΝ να φροντίσουν ώστε αυτό να μνημονευθεί στους ατομικούς φακέλους των μελών του πληρώματος.

Να είστε καλοτάξιδοι και τυχεροί».

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Μαρτίου 2010 για το πλαίσιο συμφωνίας περί τα προγράμματα υποβρυχίων και τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ του Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο διατήρησης του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από το ΠΝ, απάντησε: «Τώρα, εάν μετά την ύψωση της ελληνικής σημαίας εμφανιστεί το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σύσσωμο, μάχιμοι και μηχανικοί και κάνουν ομαδικό διάβημα περί του ότι θέλουμε το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ πάση θυσία, αυτό θα το αντιμετωπίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά εμείς το παίρνουμε για να το μεταπουλήσουμε.»

Είναι προφανές πως η ομιλία του Υπουργού στην τελετή υποδοχής, διαπιστώνει την εκπλήρωση της προαναφερόμενης προϋπόθεσης για να παραμείνει το υποβρύχιο στο ΠΝ.