«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Η Ρωσία σε σταυροδρόμι, «Εκσυγχρονισμός ή Καταστροφή;»

4 Ιανουαρίου 2011

Η Ρωσία βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της, μετά την Οκτωβριανή επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917 και την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ το 1989.

Στο τεύχος Ιανουαρίου 2011 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 5 του μηνός, επισημαίνεται πως η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκει τη Ρωσία στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, μετά την Οκτωβριανή επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917 και την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ το 1989.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δημοσίευσε ένα απόλυτα ειλικρινές άρθρο με τίτλο «Ρωσία, Το Μέλλον», στον δικτυακό τόπο της ρωσικής εφημερίδας Gazetta, το οποίο προκάλεσε σοκ στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, όχι τόσο για το περιεχόμενό του, όσο για το γεγονός ότι για πρώτη φορά Ρώσος Πρόεδρος αναγνωρίζει το ενδεχόμενο αποτυχίας του υφιστάμενου μοντέλου διακυβέρνησης. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τονίζει ότι το παρόν σύστημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτο στην παγκόσμια οικονομική κρίση, στηλιτεύοντας τη «ντροπιαστική», όπως τη χαρακτηρίζει, εξάρτηση της Ρωσίας αποκλειστικά από τις εξαγωγές πρώτων υλών. Περιγράφει δε με μελανά χρώματα τα προβλήματα της χώρας του, τα οποία οφείλονται, κατά την άποψή του, στην ανεπαρκή οικονομία, στην ημι-σοβιετική κοινωνική δομή, στην ανωριμότητα των δημοκρατικών θεσμών, στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και στα προβλήματα ασφαλείας στην εγγύς περιοχή της, εννοώντας κυρίως τον Καύκασο.

Κατά την ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 12 Νοεμβρίου 2009, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία έχει δύο (ουσιαστικά μία) κεντρικές επιλογές: ή θα εκμοντερνισθεί ή θα καταστραφεί! Επεσήμανε δε ότι ο εκμοντερνισμός «θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τόσο την εξάρτηση από τις εξαγωγές πρώτων υλών, όσο και τα προβλήματα από τη διαφθορά στη χώρα». Στη συνέχεια το Ινστιτούτο για τη Σύγχρονη Ανάπτυξη (Institute for Contemporary Development: INSOR), το οποίο ο ίδιος ο Μεντβέντεφ ίδρυσε το 2008 προκειμένου να του παρέχει μία ανεξάρτητη εκτίμηση για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία και στο οποίο μετέχει και ο ίδιος ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δημοσίευσε στις 3 Φεβρουαρίου 2010 μία έκθεση με τίτλο: «Η Ρωσία του 21ου αιώνα: Η εικόνα του μέλλοντος». Η έκθεση αυτή επέτεινε το σοκ στους κύκλους των πολιτικών αναλυτών διεθνώς, μια και μεταξύ άλλων υιοθετεί επιλογές οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούσαν ταμπού, όπως η ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ (!), η κατάργηση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (διάδοχος της διαβόητης KGB), η κατάργηση της λογοκρισίας και η υιοθέτηση μιας δυτικού τύπου δημοκρατίας με τον διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με μεγαλύτερη ελευθερία στη δικαστική εξουσία και με «οριζόντιο» εκδημοκρατισμό, προκειμένου να παταχθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά που συντηρεί το σημερινό κάθετο (top-down) μοντέλο δημόσιας διοίκησης.

Συνεπώς εάν η Ρωσία δεν αλλάξει, αντιμετωπίζει ένα στρατηγικό αδιέξοδο, το οποίο θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη περιθωριοποίηση. Πλήρης ανάλυση στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο 5 Ιανουαρίου.