«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Αντιβαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και Τουρκία

4 Ιανουαρίου 2011

Το ραντάρ ΤΡΥ-2 συχνότητας Χ-ζώνης θα αποτελέσει κρίσιμο συστατικό της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής BMD του ΝΑΤΟ και θα εγκατασταθεί στην ανατολική Τουρκία. (Missile Defense Agency)

Στο τεύχος Ιανουαρίου 2011 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 5 του μηνός, αναλύεται η προτεινόμενη Σταδιακή Προσαρμόσιμη Προσέγγιση (PAA) του ΝΑΤΟ για την αντιβαλλιστική άμυνα (BMD) της Ευρώπης.

Η πρώτη φάση που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011, περιλαμβάνει τα υφιστάμενα βλήματα τερματικής άμυνας PAC-3 του συστήματος Patriot, καθώς και τα βλήματα εξω-ατμοσφαιρικής αναχαίτισης SM-3 Block IA σε πλοία με σύστημα μάχης Aegis του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η δεύτερη φάση από το 2015 θα περιλαμβάνει επίγεια συστήματα Aegis (Aegis Ashore) με βλήματα SM-3 Block IΒ, τα οποία θα διαθέτουν βελτιωμένες τεχνολογίες, ενώ στον όλο σχεδιασμό θα συμπεριληφθούν και νέοι εναέριοι αισθητήρες. Η Πολωνία και η Τσεχία φέρεται να έχουν προτεραιότητα στην εγκατάσταση των νέων βλημάτων επίγειας εκτόξευσης.

Το 2018 η νέα έκδοση Block IIA των βλημάτων SM-3, πρόκειται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια με την προσθήκη ενός μεγαλύτερου πυραυλοκινητήρα, οδηγώντας στην έναρξη της τρίτης φάσης. Η αύξηση της εμβέλειας πρόκειται να περιορίσει τις ανάγκες σε μόλις τρεις περιοχές εκτόξευσης για την κάλυψη ολόκληρης της Ευρώπης.

Τέλος το 2020, η τέταρτη φάση προβλέπει ένα ακόμα πιο εξελιγμένο βλήμα, το SM-3 Block IIB, το οποίο σύμφωνα με τους Αμερικανούς θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει Δι-Ηπειρωτικό Βαλλιστικό Βλήμα (ICBM) από το Ιράν.

Ο έγκαιρος εντοπισμός και η έναρξη ιχνηλάτησης ενός βαλλιστικού βλήματος είναι καίριες απαιτήσεις για να διευρυνθεί ο χρόνος αντίδρασης, με προϋπόθεση την τοποθέτηση ενός κατάλληλου ραντάρ όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην περιοχή εκτόξευσης. Έτσι στην περίπτωση της δυνητικής βαλλιστικής απειλής του Ιράν, κεντρικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ΡΑΑ θα αναλάβει ραντάρ Χ-ζώνης συχνοτήτων τύπου ΤΡΥ-2 στην Τουρκία, η οποία διεκδικεί ανταλλάγματα.

Πλήρης ανάλυση του προγράμματος ΡΑΑ στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο 5 Ιανουαρίου.