«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Καινοτομίες στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

5 Ιανουαρίου 2011

Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση των Ευελπίδων στον ανορθόδοξο πόλεμο. (ΣΣΕ)

Στο τεύχος Ιανουαρίου 2011 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί σήμερα 5 του μηνός, παρουσιάζεται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) με αφορμή την ορκωμοσία των νέων εισακτέων της Τάξης του 2014, στις 21 Δεκεμβρίου 2010. Στο αναλυτικό άρθρο περιγράφονται οι καινοτομίες των τελευταίων ετών στη ΣΣΕ, από τον Διοικητή της Υποστράτηγο Γιώργο Μπασιακούλη.

«Φέτος για πρώτη φορά κάναμε ένα πείραμα στη Σχολή. Με την κατάταξη των Ευελπίδων της Ι Τάξεως τους υποδέχτηκαν οι Ευέλπιδες της ΙΙ Τάξεως, χωρίς να μεταβιβαστεί απευθείας και αμέσως η ευθύνη στη διοικούσα, που είναι η IV Τάξη», μας λέει ο διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Γ. Μπασιακούλης και συνεχίζει: «Τη δεύτερη βδομάδα της Ι Τάξεως στη Σχολή, με την άφιξη των Ευελπίδων της ΙΙΙ Τάξεως στη Σχολή από τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς στα οποία βρίσκονταν ως εκπαιδευτές, την ουσιαστική εκπαίδευση των πρωτοετών ανέλαβαν οι τριτοετείς συνάδελφοί τους σε μαθήματα όπως όπλα, οπλομαχία, ένοπλες ασκήσεις κ.λπ. Στη συνέχεια, με το που τελειώνουν και αυτή τη διαδικασία, τους πρωτοετείς παρέλαβαν οι τεταρτοετείς, η διοικούσα τάξη της Σχολής, που είναι και οι φυσικοί εκπαιδευτές τους.»

Μία άλλη καινοτομία που τα τελευταία χρόνια υλοποιείται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως στη Σχολή είναι και αυτή της αποστολής Ευελπίδων ως εκπαιδευτών στα διάφορα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Όπλων και Σωμάτων του ΕΣ. «Στο πλαίσιο αυτό οι Ευέλπιδες ΙΙΙ Τάξεως μεταβαίνουν στα ΚΕΝ ως εκπαιδευτές βοηθοί διμοιρίτη, αποκτώντας έτσι τρομακτική εμπειρία, ενώ οι Ευέλπιδες ΙΙ Τάξεως μεταβαίνουν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στο Σχολείο Καταδρομών. Τέλος, τον χειμώνα οι Ευέλπιδες IV Τάξεως μεταβαίνουν εκ περιτροπής στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα-Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο, ενώ το καλοκαίρι το σύνολο του Συντάγματος των Ευελπίδων μεταβαίνει στο Λιτόχωρο για τη θερινή εκπαίδευση, που συνδυάζεται με πλήθος επί μέρους εκπαιδεύσεων (πορείες, βολές, ατομική τακτική, αμφίβιες και καταδρομικές επιχειρήσεις κ.λπ.). Εκεί, από το 2007, μεταβαίνουν οι Ευέλπιδες των Ι, ΙΙ και ΙΙ Τάξεων και με την πολύτιμη υποστήριξη της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας παραμένουν ένα μήνα», μας λέει ο διοικητής της Σχολής.

Πλήρης παρουσίαση της ΣΣΕ στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί σήμερα 5 Ιανουαρίου.