«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: 114 Πτέρυγα Μάχης – επιχειρησιακή αξιολόγηση

5 Ιανουαρίου 2011

Ανάρτηση βλήματος SCALP EG και βλημάτων MICA EM και IR, σε Mirage 2000-5 Mk2 της 331 ΜΠΚ. (©«ΕΑ&Τ»/ Λ.Σ. Μπλαβέρης)

Στο τεύχος Ιανουαρίου 2011 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί σήμερα 5 του μηνός, περιγράφεται η εσωτερική επιχειρησιακή αξιολόγηση από την 114 Πτέρυγα Μάχης των 331 και 332 Μοιρών Παντός Καιρού. Οι δύο Μοίρες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της ελληνικής αναχαίτισης, αλλά και διαθέτουν τις μοναδικές για την ΠΑ ικανότητες υποστρατηγικής και ναυτικής κρούσης αντίστοιχα. Ταυτόχρονα ο Διοικητής της 114 ΠΜ, Ταξίαρχος (Ι) Ευάγγελος Κώνστας, περιγράφει τη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο:

«Οι Έλληνες πιλότοι δεν εμπλέκονται γιατί δεν χρειάζεται να εμπλέκονται με τους Τούρκους, εξαιτίας της συμπεριφοράς των τελευταίων. Δηλαδή οι Τούρκοι εισέρχονται στο ελληνικό FIR Αθηνών με έναν ή δύο σχηματισμούς, ακολουθώντας συγκεκριμένη πορεία και αμέσως μετά εξέρχονται. [...] Όταν εμείς φτάνουμε στην περιοχή, τότε αυτοί –στις περισσότερες φορές– αμέσως αποχωρούν. Οπότε έτσι και εμείς δεν εμπλεκόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος, από τη στιγμή που αυτοί έχουν αποχωρήσει επιστρέφοντας στη βάση τους. Αν παραμείνουν και αρχίσουν τα κολπάκια, τότε η από μέρους μας εμπλοκή είναι δεδομένη.»

Η αυστηρότατη επιχειρησιακή αξιολόγηση που παρακολούθησε και παρουσιάζει αποκλειστικά η «ΕΑ&Τ», περιέλαβε τον πλήρη εξοπλισμό τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών για ισάριθμες διαφορετικές αποστολές, με το προσωπικό να φέρει εξοπλισμό προστασίας Ραδιο-Βιολογικού-Χημικού Πολέμου:

  • Ενός Mirage 2000-5 Mk2 της 331 ΜΠΚ σε διαμόρφωση αποστολής αναχαίτισης.
  • Ενός Mirage 2000-5 Mk2 της 331 ΜΠΚ σε διαμόρφωση υποστρατηγικής κρούσης.
  • Ενός Mirage 2000EGM της 332 ΜΠΚ σε διαμόρφωση αναχαίτισης.
  • Ενός Mirage 2000EGM της 332 ΜΠΚ σε ασύμμετρη διαμόρφωση ναυτικής κρούσης.

Αποκλειστικά στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί σήμερα 5 Ιανουαρίου.