«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Υλοποίηση 29 εξοπλιστικών προγραμμάτων προτείνει το ΓΕΕΘΑ

2 Φεβρουαρίου 2011

Η ακύρωση της προμήθειας BMP-3 αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με προγράμματα SHORADS, στα οποία η ρωσική αμυντική βιομηχανία διατηρεί σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως με το σύστημα Pantsir S1.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός, παρουσιάζεται η εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την υλοποίηση 29 εξοπλιστικών προγραμμάτων, την οποία αποκάλυψε ο Μ. Ηλιάδης στον «Κόσμο του Επενδυτή» στις 22 Ιανουαρίου 2011. Το κόστος των 29 προγραμμάτων είναι €13,72 δισ. κατά τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων, έναντι προϋπολογισμού €18,15 δισ. των αντίστοιχων μελετών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ανειλημμένες υποχρεώσεις €3,4 δισ.

Στις κορυφαίες θέσεις του πίνακα προτεραιοτήτων βρίσκονται τα προγράμματα συντήρησης και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων και μέσων της ΠΑ, του ΕΣ και του ΠΝ, με αθροιστικό ύψος €2.864 εκατ. Ακολουθούν τα προγράμματα πυρομαχικών του ΕΣ, επαναπιστοποίησης βλημάτων και απόκτησης υλικών για όπλα της ΠΑ, βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια Τύπου 214 και 209ΑΙΡ, καθώς και βλημάτων αέρος-επιφανείας ακτίνας μεγαλύτερης των 100 μιλίων, το οποίο αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στα ισραηλινά συστήματα SPICE 1000 και 2000 για F-16.

Στην όγδοη θέση βρίσκεται το πρόγραμμα του ΓΕΕΘΑ για την ελληνική συμμετοχή στην κοινοπραξία δορυφορικής επιτήρησης BOC-HELIOS, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο προβλέπεται η χρηματοδότηση της συμμετοχής στο Πολυεθνικό Σύστημα Διαστημικής Απεικόνισης (MUSIS, €200 εκατ).

Ακολουθούν 4 προγράμματα προμήθειας νέων κύριων μέσων, στα οποία κατά πληροφορίες διατηρούνται τα ήδη γνωστά επίπεδα χρηματοδότησης: ελικόπτερα Έρευνας Και Διάσωσης (€234 εκατ), 40 Νέα Μαχητικά Αεροσκάφη (€2,4 δισ), Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (€250 εκατ) και φρεγάτες (€2,6 δισ).

Επόμενες προτεραιότητες είναι ο εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ Apache σε AH-64D, των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ του ΠΝ και του εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων.

Προβλέπεται επίσης η προμήθεια νέων Συστημάτων Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας (SHORADS) για την αντικατάσταση των Osa-AK του ΕΣ, συστημάτων αεράμυνας μεγάλου ύψους, μακράς ακτίνας για την ΠΑ και, σε μεταγενέστερο χρόνο, ο εκσυγχρονισμός των Tor-M1.

Το τελευταίο μείζον πρόγραμμα προμήθειας αναφέρεται σε νέα αεροσκάφη προωθημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης για την ΠΑ.

Στην εικοστή θέση βρίσκεται η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων, κόστους €250 εκατ. Τον κατάλογο κλείνουν ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000EGM/BGM και των F-16 Block 50 και 52+ της ΠΑ, προγράμματα επιτήρησης, οπλισμού και πυρομαχικών του ΠΝ, καθώς και προγράμματα πυροβολικού, περισυλλογής και Μη-επανδρωμένων Εναερίων Οχημάτων (UAV) του ΕΣ.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί πως ούτε η υλοποίηση των 29 προγραμμάτων είναι εγγυημένη, ούτε το χρονοδιάγραμμα σαφές, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Σχετική παρουσίαση στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός.