«ΕΑ&Τ» Μαρτίου: CEAFAR, CEAMOUNT, 9LV Mk4 CMS υποψήφια για τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ του ΠΝ

1 Μαρτίου 2011

Η φρεγάτα PERTH (FFH 157) τύπου ΜΕΚΟ 200ΑΝΖ κλάσης ANZAC ρυμουλκείται στις 14 Οκτωβρίου 2010 από τα ναυπηγεία Χέντερσον σε ναύσταθμο του RAN, μετά την εγκατάσταση των CEAFAR και CEAMOUNT. (Australian Department of Defence)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός, παρουσιάζεται το πρόγραμμα αναβάθμισης Άμυνας κατά Βλημάτων Εναντίον Πλοίων (Anti-Ship Missile Defence: ASMD) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΑΝΖ του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού (RAN), πρότυπο της υποψηφιότητας των Saab Systems και CEA Technologies για το αντίστοιχο πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού. Η υποψηφιότητα περιλαμβάνει Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) 9LV Mk4 της Saab Systems, ραντάρ CEAFAR και καταυγαστήρες CEAMOUNT –αμφότερα ενεργής φασικής διάταξης– της CEA Technologies. Η σύνθεση του υπόλοιπου συστήματος μάχης θα διαμορφωθεί μετά την οριστικοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων και τεχνικών προδιαγραφών του ΠΝ, όπως δήλωσε στέλεχος της σουηδικής εταιρείας στην «ΕΑ&Τ» κατά την έκθεση Defensys 2010.

Σχετικά με το πρόγραμμα του RAN, οι δοκιμές αποδοχής εν όρμω και εν πλω για την αναβάθμιση ASMD Φάσης 2Β της πρώτης φρεγάτας PERTH (FFH 157) προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο 1ο και 2ο τρίμηνο του 2011 αντίστοιχα, ενώ το πλοίο θα παραδοθεί εντός του έτους. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ, στις 3 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος ASMD από τον Πλοίαρχο Ρόμπερτ Έλιοτ του RAN, σε συνεργασία με στελέχη των δύο εταιρειών. Κατά πληροφορίες της «ΕΑ&Τ», βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με ελληνικές εταιρείες για διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάληψης έργου στο πλαίσιο του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ με προτεινόμενο κόστος €400 εκατ. από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αποτελεί την προτεραιότητα με αύξοντα αριθμό 14 στον κατάλογο 29 εξοπλιστικών προγραμμάτων προς υλοποίηση, τον οποίο αποκάλυψε στις 4 Φεβρουαρίου η «ΕΑ&Τ».

Τα συστήματα CEAMOUNT, CEAFAR και 9LV Mk4 περιγράφονται λεπτομερώς στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ», που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 4 του μηνός.