«ΕΑ&Τ» Μαρτίου: Άσκηση ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 2011 της 71ης Α/Μ ΤΑΞ – το σενάριο, η εκτέλεση, η συκοφαντία…

2 Μαρτίου 2011

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Καλλίμαχος 2011». (©«ΕΑ&Τ»/ Θ. Η. Γραμματικός)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η άσκηση «Καλλίμαχος 2011» της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Στρατόπεδο Κορομηλά, στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς. Αντικείμενο της άσκησης ήταν η συμμετοχή Συγκροτήματος Αερομεταφερόμενου Λόχου σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης, με σκοπό την εξάσκηση των στελεχών και οπλιτών, καθώς και την πιστοποίηση της μονάδας για την ανάληψη αποστολής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχηματισμού Μάχης (Battle Group) HELBROC.

Το σενάριο της άσκησης αναφερόταν σε εντολή της ΕΕ, για εμπλοκή του HELBROC σε αποστολή παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχο πληθυσμό εντός ουδέτερης ζώνης, στα πλαίσια Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες εξετάστηκαν οι αντιδράσεις τμημάτων του BG σε ταχέως εξελισσόμενες απρόσμενες καταστάσεις, ώστε σε πραγματικές συνθήκες να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός που θα οδηγούσε στην αποτυχία εκπλήρωσης της αποστολής.

Η άσκηση «Καλλίμαχος 2011» ξεχώρισε για την άψογη σχεδίαση και την υποδειγματική εκτέλεση, χρησιμοποιήθηκε όμως προσχηματικά για να εξαπολυθούν αήθεις και ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν προετοιμασία καταστολής διαδηλώσεων στο εσωτερικό από τον Ελληνικό Στρατό. Η λεπτομερής παρουσίαση της άσκησης στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός, αποκαθιστά πλήρως την αλήθεια.