Abrams, M113A2, M901A2 δωρεάν από ΗΠΑ, αναμένονται απαντήσεις για Bradley και ΑΑV7A1

2 Μαρτίου 2011

Άρμα μάχης Μ1Α1 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ, στις 2 Φεβρουαρίου 2005. (US Army)

Επίσημη Επιστολή Αιτήματος (Letter of Request: LoR) για δωρεάν παραχώρηση 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, 225 τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού Μ113Α2 και 106 Βελτιωμένων Οχημάτων αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2 υπέβαλε προ ημερών το Γενικό Επιτελείο Στρατού στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μετά από αλληλογραφία διερεύνησης της διαθεσιμότητας του υλικού.

Την αποστολή της LoR πληροφορήθηκε προ δεκαημέρου η «ΕΑ&Τ» υπό τον όρο της εμπιστευτικότητας. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 το ΓΕΣ ζήτησε πληροφορίες διαθεσιμότητας οχημάτων μάχης σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, για δωρεάν παραχώρηση ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά (Excess Defense Articles: EDA) από τις ΗΠΑ. Η απάντηση ήταν θετική για μεγάλους αριθμούς Μ1Α1, Μ113Α2 και Μ901Α2, ενώ υπό διερεύνηση από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται το αίτημα του ΓΕΣ για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού M2A2 Bradley και οχήματα αμφίβιας εφόδου AAV7A1. Οι δύο τελευταίοι τύποι χρησιμοποιούνται εντατικά από τον Στρατό και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η κήρυξη λειτουργικών οχημάτων ως EDA να είναι δυσχερής. Σε προηγούμενη φάση των σχετικών επαφών προσφέρθηκαν από τις ΗΠΑ οχήματα Bradley σε μη λειτουργική κατάσταση, οπότε οι δαπάνες αποκατάστασης και αναβάθμισης στο επίπεδο Μ2Α2 ODS θα επιβάρυναν την ελληνική πλευρά. Δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης, το ΓΕΣ ενδιαφέρεται για πλήρως λειτουργικά Bradley έστω και σε περιορισμένο αριθμό αρχικά, θεωρώντας βέβαιη την παραχώρηση πρόσθετων στο μέλλον, για την κάλυψη των εκτεταμένων σχετικών απαιτήσεων. Το ΓΕΣ εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για 57 ερπυστριοφόρα μεταφοράς φορτίου Μ548 και 80 Οχήματα Ομάδας Υποστήριξης Πυρός (FIST-V) Μ981 για προωθημένους παρατηρητές πυροβολικού.

Όσο για τα Abrams, πρόθεση του ΓΕΣ είναι η τυποποίηση των μονάδων τεθωρακισμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας στο διαμέτρημα πυροβόλου των 120mm, με παράλληλη μεταφορά των Leopard 1A5 στα νησιά για αντικατάσταση των Μ48Α5 MOLF, τα οποία προσεγγίζουν τα όρια του υπηρεσιακού βίου τους. Σε συνδυασμό με τα 170 Leopard 2HEL και τα Leopard 2Α4, τα 400 Μ1Α1 Abrams θα αποφέρουν τον σχηματισμό μιας αδιαπέραστης ασπίδας με περίπου 750 σύγχρονα άρματα μάχης στην ηπειρωτική Ελλάδα, απέναντι στην εξέλιξη της δυνητικής απειλής. Η απόκτηση Leopard 2A4 θα ήταν προτιμότερη από πλευράς τυποποίησης της εκπαίδευσης και της εφοδιαστικής υποστήριξης, αλλά ο τύπος δεν είναι πλέον διαθέσιμος στους απαιτούμενους αριθμούς, ούτε με δωρεάν παραχώρηση. Αντίθετα η μοναδική επιβάρυνση των υλικών της LoR προβλέπεται να είναι οι δαπάνες μεταφοράς στην Ελλάδα.

Πέραν όμως των οικονομικών και επιχειρησιακών όψεων της υπόθεσης, η διάθεση θετικής ανταπόκρισης των ΗΠΑ στα αιτήματα του ΓΕΣ θεωρείται πως αντανακλά την αντίληψη της Ουάσιγκτον για την αναβαθμιζόμενη θέση και σταθεροποιητική επίδραση της Ελλάδας στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, σε συνάρτηση τόσο με την προσέγγιση Άγκυρας-Τεχεράνης και την αντιπαραθετική τάση της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ, όσο και με την απειλή αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας του ντόμινο κατάρρευσης απολυταρχικών καθεστώτων στα αραβικά κράτη.