Επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση: 6 βλήματα εναντίον πλοίων C-704 στο φορτίο του “Victoria”

17 Μαρτίου 2011

Φωτογραφία βλήματος C-704 σε κάνιστρο εκτόξευσης, όπως βρέθηκε στο “Victory”. (IDF)

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στις 15 Μαρτίου, στο φορτίο του φορτηγού πλοίου “Victoria” κρύβονταν τα ακόλουθα όπλα και πυρομαχικά:

  • 230 βλήματα όλμου των 120mm.
  • 2.270 βλήματα όλμου των 60mm.
  • 6 βλήματα εναντίον πλοίων C-704.
  • 2 συστήματα ραντάρ βρετανικής κατασκευής.
  • 2 φορείς εκτόξευσης.
  • 2 υδραυλικοί γερανοί ανάρτησης για συστήματα ραντάρ.
  • 66.960 φυσίγγια για τυφέκια Kalashnikov των 7,62mm.

Κατά τις ανακοινώσεις, τα βλήματα ακτής-επιφανείας C-704 επιτυγχάνουν ακτίνα 35km και προορίζονταν για τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας τις οπλικές ικανότητες θα αναβάθμιζαν σημαντικά εφόσον έφθαναν εκεί. Διευκρινίζεται μάλιστα πως η Χεζμπολά του Λιβάνου διαθέτει ήδη ανάλογες ικανότητες. Η χρήση των C-704 από τις ακτές της Γάζας θα απειλούσε υποδομές στην παρακείμενη θάλασσα, εμπορικά και επιβατηγά πλοία, καθώς και ισραηλινές πόλεις όπως η Ασκελόν.

Οι ανακοινώσεις προσθέτουν πως το συνοδευτικό έγγραφο των βλημάτων ήταν στα Περσικά και περιείχε εμβλήματα των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ο συγκεκριμένος τύπος κινεζικών βλημάτων περιλαμβάνεται στο ιρανικό οπλοστάσιο. Επισημαίνεται επίσης πως το “Victory” απέπλευσε από τη Λατάκια της Συρίας, όπου τον προηγούμενο μήνα κατέπλευσαν δύο φρεγάτες του Ιρανικού Ναυτικού. Μετά από κατάπλου στη Μερσίνα της Τουρκίας, το “Victory” έπλεε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και βρισκόταν περί τα 200 μίλια δυτικά των ακτών του Ισραήλ, όταν το αναχαίτισαν καταδρομείς της Μονάδας (Shayeret) 13 του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, το πρωί της 15ης Μαρτίου και μετά από παρατεταμένη επιτήρηση. Το πλήρωμα δεν προέβαλε αντίσταση, ενώ το πλοίο οδηγήθηκε στο Ασντόντ για επιθεώρηση.

Οι IDF και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ενημέρωσαν σχετικά τις αρχές της Γερμανίας επειδή το πλοίο είναι γερμανικής ιδιοκτησίας, της Γαλλίας επειδή μετέφερε φορτίο για γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία, καθώς και της Λιβερίας επειδή έπλεε υπό λιβεριανή σημαία.

Οι ισραηλινές ανακοινώσεις τονίζουν πως ούτε η Τουρκία, ούτε η Αίγυπτος συνδέονται με το φορτίο όπλων και πυρομαχικών του “Victory”.