«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Οι αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος της Λιβύης

6 Απριλίου 2011

Αεροσκάφος Tornado GR4 της RAF τροχοδρομεί για απογείωση από το Μάρχαμ για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση “Ellamy”, μεταφέροντας βλήματα Brimstone και ASRAAM, ατρακτίδιο στόχευσης Litening και βόμβες Paveway II. (Crown Copyright/ UK MoD)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός, περιγράφεται η προετοιμασία και πραγματοποίηση των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος της Λιβύης, σε εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εφαρμογή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων (ΖΑΠ) παραμένει σημαντική πρόκληση από πλευράς σχεδιασμού και συντονισμού δυνάμεων, παρά την εμπειρία από την αντιμετώπιση των όμοιων στρατιωτικών υποδομών του Ιράκ και της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο πρόσφατο παρελθόν. Ο επιτελικός σχεδιασμός διαμορφώθηκε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, με βάση την καταγραφή της Ηλεκτρονικής Διάταξης Μάχης (EOB) των δυνάμεων της Λιβύης. Κύρια ανησυχία των σχεδιαστών του ΝΑΤΟ δεν ήταν το δίκτυο αεράμυνας και τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά τα φορητά αντιαεροπορικά βλήματα και τα επιθετικά ελικόπτερα του καθεστώτος. Από την έναρξη και διεξαγωγή των επιχειρήσεων είναι προφανές πως η επιβολή ΖΑΠ δεν περιορίζεται σε Εναέριες Περιπολίες Μάχης (CAP) αλλά συνδέεται με την εξουδετέρωση της στρατιωτικής υποδομής του καθεστώτος.

Λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό, τους κανόνες εμπλοκής, το δίκτυο αεράμυνας της Λιβύης, τις αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, την εξέλιξη των επιχειρήσεων και τις εμπλεκόμενες συμμαχικές δυνάμεις, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός.