«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Ελαφρά όπλα αέρος-εδάφους ακριβείας & ελληνική ΠΑ

6 Μαΐου 2011

Διαδοχικές φάσεις δοκιμής μιας SDB I με ενεργή πολεμική κεφαλή. (US Navy)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η σύγχρονη τάση για ελαφρά Πυρομαχικά Καθοδήγησης Ακριβείας (PGM) αέρος-εδάφους ταχέων αεριωθουμένων (fast-jet) όπως οι Βόμβες Μικρής Διαμέτρου (SDB) I και ΙΙ των ΗΠΑ, το γαλλικό Τμηματικό Όπλο Αέρος-Εδάφους (AASM) 125 και το βρετανικό Brimstone Διπλής Διαμόρφωσης (DMB). Θεμελιώδες κίνητρο της τάσης αυτής για τις κύριες αεροπορικές δυνάμεις της Δύσης, είναι η αποφυγή ή ελαχιστοποίηση τυχόν παράπλευρων καταστροφών στις σύγχρονες επιχειρήσεις προσβολής σε περιβάλλον αμάχων, όπως σε αστικές περιοχές. Πρόσθετο κίνητρο και πολύ σημαντικότερο στην περίπτωση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, είναι η ικανότητα κάθε τακτικού μαχητικού να πλήττει πολλαπλάσιο αριθμό στόχων σε κάθε έξοδο.

Από τα παράδοξα των επιχειρήσεων της Λιβύης είναι η χρήση Βομβών Καθοδήγησης Λέιζερ (LGB) όπως οι UK Paveway II των 512kg, Paveway IV των 308kg και βλημάτων όπως τα AASM 250 των 340kg για την προσβολή στόχων όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στο έδαφος, ενώ για την καταστροφή τους θα αρκούσαν πολύ ελαφρύτερα όπλα. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί κατάπληξη το δημοσίευμα της εφημερίδας “Washington Post” στις 15 Απριλίου, κατά το οποίο η Βρετανία, η Γαλλία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αντιμετώπιζαν ήδη έλλειψη καθοδηγούμενων βομβών για τις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος της Λιβύης.

Στην περίπτωση της ΠΑ, το οπλοστάσιο σύγχρονων PGM για τα F-16 περιλαμβάνει κυρίως όπλα κατηγορίας βάρους 2.000lb (907kg), από τα οποία κάθε μαχητικό του τύπου μπορεί να μεταφέρει μόλις δύο, σε διαμόρφωση κρούσης μακράς ακτίνας με δύο δεξαμενές καυσίμου αναρτημένες στις πτέρυγες. Συγκριτικά, θα μπορούσε να μεταφέρει 8 SDB I, βάρους 115kg η καθεμία! Μετά την κατάχρηση του όρου για μέσα που απλά επιτρέπουν να αξιοποιούνται πλήρως οι δυνητικές ικανότητες των οπλικών φορέων και συστημάτων, τα ελαφρά PGM είναι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος. Πλήρης ανάλυση στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.