Καταγγελία σύμβασης από τον κύριο υποκατασκευαστή του προγράμματος «Ποσειδών ΙΙ»

17 Μαΐου 2011

Η καταγγελία της σύμβασης ενδέχεται να επηρεάσει τις δοκιμές και την παράδοση του αναβαθμισμένου υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S118). (ENAE)

Η Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε χθες 16 Μαΐου πως η γερμανική HDW κατήγγειλε τη σύμβαση υποκατασκευής με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ του Σκαραμαγκά για το πρόγραμμα «Ποσειδών ΙΙ», το οποίο περιλαμβάνει πλέον την παράδοση του αναβαθμισμένου υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) και την κατασκευή δύο σκαφών Τύπου 214, του πέμπτου και έκτου συνολικά. Η καταγγελία δεν αφορά τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, της ΕΝΑΕ, της HDW και της Abu Dhabi MAR για τα προγράμματα «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ» σε εφαρμογή του νόμου 3885/2010. Επίσης δεν επηρεάζει την παράδοση των υπόλοιπων τριών υποβρυχίων Τύπου 214 της σύμβασης «Αρχιμήδης». Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ προσθέτει:

«Η εξέλιξη αυτή δεν συνδέεται με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά οφείλεται σε σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ της σημερινής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ (PrivinvestShipbuilding / AbuDhabiMar) και της ThyssenKruppMarineSystems/HDW, όχι μόνον για τα ζητήματα που αφορούν τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και γενικότερα την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στη Γερμανία.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου είναι πλήρως διασφαλισμένα με τον ν. 3885/2010 και η εξέλιξη αυτή δεν παρεμποδίζει την παραλαβή, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, των τριών υποβρυχίων Τύπου 214 που βρίσκονται έτοιμα στα ΕΝΑΕ και έχουν περιέλθει ήδη κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο χάρη στις ρυθμίσεις του ν. 3885/2010.

Εξίσου διασφαλισμένα είναι τα ποσά που κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 3885/2010 που αφορούν την ολοκλήρωση της Σύμβασης «Αρχιμήδης» -και όχι της Σύμβασης «Ποσειδών»- καθώς και τα υλικά υποστήριξης των υποβρυχίων Τύπου 209 που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Τα δε μικρά ποσά που κατεβλήθησαν για την Σύμβαση «Ποσειδών», ούτως ή άλλως βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ΕΝΑΕ.