ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ, «ΕΑ&Τ» Ιουνίου: ΤΑΜΣ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2011» της 33 Μ/Κ Ταξιαρχίας

2 Ιουνίου 2011

Ανεφοδιασμός του φορέα εκτόξευσης βλημάτων TOW σε Μ901 ΙΤV στην άσκηση «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2011». (©«ΕΑ&Τ»/Θ.Η. Γραμματικός)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2011» της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Η τελική φάση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων Ασκού-Προφήτη στις 20 Μαΐου και περιλάμβανε σχεδίαση και εκτέλεση αμυντικών πυρών στο πλαίσιο της εξέτασης του Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (Μ/Κ ΤΠ) κατά την Υπέρβαση-Αντεπίθεση. Με την ΤΑΜΣ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2011» ολοκληρώθηκε το 3ήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στρατηγείου και το 6ήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του 506 Μ/Κ ΤΠ, της 33 Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ), της 104 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού (Α/Κ ΜΜΠ), του 33 Τάγματος Υποστήριξης (ΤΥΠ) και των ανεξάρτητων υπομονάδων της 33 Μ/Κ Ταξιαρχίας.

Κατά το σενάριο της ΤΑΜΣ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2011», εμπρός από το παρατηρητήριο του πεδίου ασκήσεων διεξήγαγε άμυνα περιοχής μία φίλια Μ/Κ ταξιαρχία. Οι φίλιες μονάδες πρώτης γραμμής, δύο συγκροτήματα Μ/Κ ΤΠ, ανατράπηκαν από τον εχθρό, ο οποίος επιδίωξε να δημιουργήσει προγεφύρωμα στην τοποθεσία. Ο αμυνόμενος διοικητής κατέβαλε προσπάθειες να αναχαιτίσει την προώθηση του εχθρού ή να τον διοχετεύσει σε κατάλληλες περιοχές και να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, με χρήση μεμακρυσμένων πυρών από τα 18 πυροβόλα Μ109A3GEA1 της 104 Α/Κ ΜΜΠ. Καθώς τα εχθρικά τμήματα πλησίασαν, εισήλθαν στη μάχη οι όλμοι των 4,2in και 81mm, καθώς και τα Βελτιωμένα Οχήματα TOW (ITV) M901 του 33 Λόχου Αντιαρματικών.

Επειδή η εχθρική εισχώρηση δεν μπορούσε να ανακοπεί, η διοίκηση της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας αποφάσισε άμεση αντεπίθεση και το Κέντρο Συντονισμού Πυρών Υποστήριξης αιτήθηκε Άμεση Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη. Παράλληλα εκτελούνταν προσχεδιασμένα πυρά πυροβολικού και για την αναχαίτιση του αποβιβασμένου εχθρικού προσωπικού προωθήθηκαν οχήματα VBL και ΤΟΜΠ Μ113Α1, βάλλοντας με πολυβόλα 0,50in. Ακολούθησε βολή  ανάσχεσης του εχθρού από διμοιρία όλμων 4,2in.

Η τακτική κατάσταση θεωρήθηκε κρίσιμη στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα ο διοικητής του Τακτικού Συγκροτήματος (Μ/Κ Τάγμα + ΙΜΑ) να εκδώσει διαταγή αντεπίθεσης με υπέρβαση, όπως αποκαλείται η διέλευση μέσω της μονάδας σε επαφή με τον εχθρό. Σε ελάχιστο χρόνο οι δεκάδες στόχοι του πεδίου ασκήσεων κονιορτοποιήθηκαν από τα πυρά των Leopard 1A5, για να ακολουθήσει η προώθηση των Μ901 ΙΤV. Ταυτόχρονα προωθούνταν η διμοιρία όλμων 4,2in με άλματα κατά ζεύγη τεθωρακισμένων οχημάτων Μ106Α1 με ΚΔΠ Μ113Α1. Με την κατάληψη του ΑΝΣΚ αναδιοργανώθηκαν τα τμήματα, πραγματοποιήθηκε ανεφοδιασμός σε καύσιμα και πυρομαχικά, μεταφέρθηκαν τραυματίες και αιχμάλωτοι και προωθήθηκαν οχήματα επισκευών και ανταλλακτικών.

Πλήρης περιγραφή της ΤΑΜΣ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2011» στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί στις 6 Ιουνίου.