Αναχωρεί η επιτροπή, μαίνεται ο πόλεμος συμφερόντων εναντίον του Ελληνικού Στρατού

7 Ιουνίου 2011

Τα Leopard 2HEL παραμένουν στα υπόστεγα λόγω έλλειψης πυρομαχικών, ενώ οι μονάδες στις οποίες ανήκουν συμμετέχουν σε ασκήσεις με μουσειακά Μ48Α5 MOLF. (Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)

Στις 12 Ιουνίου αναχωρεί για τις ΗΠΑ επταμελής επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, με αποστολή την επιθεώρηση των δωρεάν παραχωρούμενων τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού. Και ενώ εκκρεμεί η πρόσκληση για την επιθεώρηση των επίσης δωρεάν παραχωρούμενων Μ1Α1 Abrams, μαίνεται ο πόλεμος συγκεκριμένων συμφερόντων εναντίον του Ελληνικού Στρατού, με σκοπό να μην αποκτήσει τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, αλλά και να παραμείνουν χωρίς πυρομαχικά 120mm τα διαθέσιμα Leopard 2HEL και 2Α4, μέχρι να επιλεγούν εκείνα του «εθνικού αντιπροσώπου»…

Στην περίπτωση των Μ1Α1 επιστρατεύθηκαν –όπως αναμενόταν– οι ούτως ή άλλως ανυπόστατες ανησυχίες για την πιθανότητα έκθεσης των πληρωμάτων στην ακτινοβολία του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (DU) της θωράκισης. Άνθρακες ο θησαυρός, καθώς με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) στις 3 Ιουνίου διευκρινίζεται πως «…τα προσφερόμενα άρματα δεν διαθέτουν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου.»

Στην περίπτωση των πυρομαχικών αρμάτων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 και με σύμφωνη γνώμη ευρείας πλειοψηφίας της αρμόδιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων 120mm, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία. Για την κατάρτιση της τελευταίας βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, μεταξύ της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) και του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αλλά η διεκδίκηση σε διαγωνισμό της προμήθειας των 30.360 βλημάτων δεν αρκεί στον «εθνικό αντιπρόσωπο», πρέπει και η διακρατική συμφωνία να υπονομευθεί…

Και επειδή τα «επιχειρήματα» που προβάλλονται στο διαδίκτυο είναι καταγέλαστα στο ΓΕΣ και στο ΥΠΕΘΑ –σχετική ανάλυση στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί– δεν απέμεναν παρά οι αήθεις προσωπικές επιθέσεις σε ανώτατους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού…

Με ανάλογες πρακτικές, ο «εθνικός αντιπρόσωπος» το 2003 διέσπασε την προμήθεια των αρμάτων Leopard 2HEL –τα οποία αντιπροσώπευε– από εκείνη των πυρομαχικών τους, επειδή εκείνα που αντιπροσώπευε δεν ήταν πιστοποιημένα. Και από τότε κατόρθωσε να τορπιλίσει όλες τις απόπειρες προμήθειας πυρομαχικών των 120mm, για άρματα μάχης του ΕΣ αξίας μεγαλύτερης των €2 δισ, τα οποία παραμένουν στα υπόστεγα μία πενταετία αφότου άρχισαν να παραδίδονται, ενώ οι μονάδες στις οποίες ανήκουν εξακολουθούν να συμμετέχουν σε ασκήσεις με τα μουσειακά Μ48Α5 MOLF!

Γνωρίζουν άραγε η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα και η ισραηλινή κυβέρνηση, τις μεθόδους τις οποίες μετέρχονται οι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα μιας κρατικής ισραηλινής εταιρείας; Και τις εγκρίνουν; Με βάση τέτοιες μεθόδους θα οικοδομηθεί η συνεργασία Ελλήνων και Ισραηλινών αξιωματικών;

Το σημαντικότερο όμως είναι πως η ελληνική πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καλούνται στις υποθέσεις των Μ1Α1 Abrams και των πυρομαχικών αρμάτων να αποδείξουν τα αυτονόητα:

  • Πως μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας και του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων με το ελάχιστο δυνατό κόστος, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
  • Πως οι αποφάσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων σε επίπεδο κοινοβουλίου και κυβέρνησης, λαμβάνονται για να υλοποιούνται.
  • Πως οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται στις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων και δεν επηρεάζονται από τις μεθοδεύσεις των επίδοξων προμηθευτών και των αντιπροσώπων τους.
  • Πως οι δημόσιοι λειτουργοί που εκτελούν το καθήκον τους, προστατεύονται από τις αήθεις επιθέσεις του υπόκοσμου των εξοπλισμών…