Ανυπόμονη, υπό προϋποθέσεις, η TKMS για την υλοποίηση της παραγγελίας του 5ου & 6ου Υ/Β Τύπου 214

6 Ιουλίου 2011

Η ThyssenKrupp προανήγγειλε σημαντική εξαγωγική επιτυχία πλοίων τύπου ΜΕΚΟ, όπως οι φρεγάτες ΜΕΚΟ Α-200 κλάσης VALOUR του Ναυτικού της Νότιας Αφρικής.

Σε απολογιστικό δελτίο τύπου την 1η Ιουλίου 2011, η ThyssenKrupp αναφέρεται στην «...παραγγελία για δύο περαιτέρω υποβρύχια στα Ελληνικά Ναυπηγεία/ HDW» και δηλώνει πως «όλα τα μέρη είναι ανυπόμονα, υπό τον όρο της ισχυρής δέσμευσης την οποία έχουν υποσχεθεί οι Ελληνικές αρχές, να εφαρμόσουν με επιτυχία την παραγγελία αυτή.»

Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στην απόκτηση του 75,1% των μετοχών της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) από την Privinvest Shipbuilding, σημαντικό μέτοχο της Abu Dhabi MAR, στην αποδοχή του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και στην αποπληρωμή των ελληνικών χρεών.

Ο γερμανικός όμιλος θεωρεί πως η τουρκική σύμβαση για 6 σύνολα υλικών κατασκευής υποβρυχίων Τύπου 214 αποτελεί δικαίωση της στρατηγικής του στον τομέα. Αναφέρει μάλιστα η ανακοίνωση πως τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση ύψους €2,0 δισ. για τα 6 σύνολα υλικών μετά την είσπραξη της προκαταβολής, οπότε η ThyssenKrupp Marine Systems μπορεί να αρχίσει να την εκτελεί. Η παραγγελία θα διασφαλίσει την απασχόληση στα ναυπηγεία HDW του Κιέλου και σε υποκατασκευαστές στη Γερμανία και στην Τουρκία για την επόμενη δεκαετία.

Το δελτίο τύπου προσθέτει πως ο όμιλος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εξαγωγικής επιτυχίας στον τομέα των πολεμικών πλοίων επιφανείας με την εμπορική ονομασία ΜΕΚΟ, μετά από πολυετή ανομβρία. Ο τομέας αναδιαρθρώθηκε με την ίδρυση εντός του έτους της θυγατρικής Blohm+Voss Naval GmbH, με εγκαταστάσεις στο Αμβούργο και στο Έμντεν. Πρόκειται για μονάδα υψηλής αποδοτικότητας με περίπου 500 απασχολούμενους, εξειδικευμένη στην παροχή υπηρεσιών μηχανικής σχεδίασης, προμήθειας υλικών και διαχείρισης προγραμμάτων για σύνθετα πολεμικά πλοία επιφανείας, σε συνεργασία με εγκαταστάσεις κατασκευής της Γερμανίας και του εξωτερικού. Η Blohm+Voss Naval ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εξαγωγικών πελατών για μηχανική σχεδίαση στη Γερμανία και κατασκευή σε εγχώριες εγκαταστάσεις του αγοραστή. Με τις 4 φρεγάτες F125 του Γερμανικού Ναυτικού, η μονάδα διαθέτει ισχυρή βάση φόρτου εργασίας, στην οποία αναμένεται να προστεθεί σύντομα η προαναφερόμενη εξαγωγική παραγγελία.

Το δελτίο τύπου ανακοινώνει επίσης τον άγονο τερματισμό των φιλικών συνομιλιών με την Abu Dhabi MAR, για την πώληση των δραστηριοτήτων εμπορικών ναυπηγήσεων της θυγατρικής Blohm+Voss του γερμανικού ομίλου στο Αμβούργο, καθώς και για την ίδρυση εταιρείας κοινού επιχειρηματικού κινδύνου με αντικείμενο πολεμικά πλοία επιφανείας: «Αμφότερα τα μέρη πιστεύουν πως τα εμπορικά κίνητρα για τη συναλλαγή έχουν εξασθενήσει σε σημείο που οι προηγουμένως αναγνωρισθείσες ευκαιρίες να μην είναι πλέον εμπορικά βιώσιμες.»

Επομένως το εύρος της συνεργασίας των δύο ομίλων περιορίζεται πλέον στην πώληση των δραστηριοτήτων εμπορικών ναυπηγήσεων στα ναυπηγεία HDW του Κιέλου, για την οποία ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις, εγκρίθηκαν από τα εποπτικά συμβούλια και δεν απομένει παρά η έγκριση των κανονιστικών αρχών ανταγωνισμού. Η ThyssenKrupp αναζητά νέο αγοραστή σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, για τις εμπορικές ναυπηγικές δραστηριότητες της Blohm+Voss.

Όπως προβλέπει το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης της 13ης Μαΐου 2011, η ThyssenKrupp Marine Systems θα συγκεντρωθεί στο μέλλον σε ναυπηγήσεις πολεμικού ναυτικού, στηριζόμενη στις υψηλής τεχνολογίας ικανότητες ολοκλήρωσης συστημάτων υποβρυχίων των θυγατρικών HDW του Κιέλου και Kockums της Σουηδίας, καθώς και στην Blohm+Voss Naval για πλοία επιφανείας.