ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - «ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού 2011-2025

15 Ιουλίου 2011

Ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000EGM/BGM δεν προβλέπεται στο 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. («ΕΑ&Τ»/ Γ. Σαμπάνης)

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού διάρκειας 15 ετών, μεταξύ 2011 και 2025, το οποίο οριστικοποιήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το πρόγραμμα θα κατατεθεί στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για συζήτηση και έγκριση. Η εισήγηση περιλαμβάνει 31 προγράμματα συνολικής αξίας €14,55 δισ, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και τους ρυθμούς υλοποίησης είναι αδύνατη, προτού διευθετηθεί συνολικά το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Η «ΕΑ&Τ» παρουσιάζει αποκλειστικά τα 31 προγράμματα, με την επιφύλαξη βεβαίως των γενικότερων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Τόσο στον αρχικό κατάλογο 29 προτεραιοτήτων του Δεκεμβρίου 2010 όσο και στον τελικό των 31, περιλαμβάνονται προγράμματα δύο διαφορετικών κατηγοριών:

  • ευρύτερα προγράμματα-πλαίσια, για τα οποία η πρόβλεψη περιεχομένου και προϋπολογισμού δεν μπορεί να είναι απολύτως ακριβής και συγκεκριμένη, καθώς θα διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου και
  • εντελώς καθορισμένα και εξειδικευμένα προγράμματα, με σαφή προϋπολογισμό.

Σημαντικές μεταβολές αποτελούν η συρρίκνωση της χρηματοδότησης για ελικόπτερα Έρευνας Και Διάσωσης (SAR), Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και νέες φρεγάτες. Αντίθετα ενισχύεται θεαματικά η χρηματοδότηση του προγράμματος Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης πεζικού, παράλληλα όμως μετατίθεται χρονικά προς τα τέλη της δεκαπενταετίας. Ενισχύεται επίσης η χρηματοδότηση των προγραμμάτων νέων μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων βλημάτων αεράμυνας μακράς ακτίνας –προοιωνίζοντας την αντικατάσταση των S-300PMU1– ενώ επιταχύνεται η προμήθεια αεροσκαφών προωθημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Τέλος καταργείται οριστικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000EGM/BGM.

Η «ΕΑ&Τ» θα δημοσίευε ευχαρίστως πρόσθετα στοιχεία στον ιστότοπο www.hellenicdefence.gr για ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά είναι βέβαιο πως θα αντιγράφονταν αυθημερόν από το επιτελείο λογοκλόπων του «Πραβδανετ.gr» και θα παρουσιάζονταν ως δική τους αποκλειστικότητα, κατά πάγια πρακτική τους. Τουλάχιστον, ας πληρώσουν €5,90 στο περίπτερο για να αγοράσουν το τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ», με την αποκλειστική αποκάλυψη του δεκαπενταετούς ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.