Μετά την «παράγκα» του ποδοσφαίρου… τρίζει και η «παράγκα» των εξοπλισμών

29 Ιουλίου 2011

Μετά την «παράγκα» του ποδοσφαίρου με τα στημένα παιχνίδια, τους εκβιασμούς και όλα τα ωραία που αποκάλυψε με πάσα λεπτομέρεια το «θαυματουργό» βαλιτσάκι της ΕΥΠ, ονειρευόμαστε την ημέρα που θα αποκαλυφθεί η δράση της άλλης «παράγκας»… εκείνης των εξοπλισμών. Ήδη μια καλή αρχή έγινε, αφού κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ονόματα «παραγόντων» που κινούν τα νήματα στις περισσότερες «στημένες» προμήθειες, αλλά και ορισμένων «δημοσιογράφων» που αποτελούν το δεκανίκι του συστήματος, με κατά παραγγελία άρθρα υπέρ συγκεκριμένων «λύσεων», ή «επικοινωνιακές εκτελέσεις αντιπάλων», άλλοτε για να τους πάρουν την δουλειά και άλλοτε για να τους εμφανίσουν κατώτερους των περιστάσεων στις ξένες εταιρείες και να τους πάρουν την… αντιπροσωπεία! Μάλιστα, επειδή οι «παράγοντες» και οι συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» δεν τα πάνε καλά με τα τεχνικά θέματα, τα περισσότερα κείμενα τα γράφουν απόστρατοι… ο τρίτος κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους άλλους δύο. Απόστρατοι που στρατολογήθηκαν από τα νεαρά τους χρόνια στο σύστημα της «παράγκας» των εξοπλισμών –αλλά και σε διάφορα «υπόγεια» εξωθεσμικά κέντρα που τους εξασφάλισαν την απρόσκοπτη ανέλιξή τους– πληροφορώντας «εκ των έσω» για όλες τις προμήθειες, στήνοντας προδιαγραφές και μαγειρεύοντας τα αποτελέσματα αξιολογήσεων, ή ακόμη και δικαστικών διερευνήσεων.

Είναι γνωστό σε όλους ότι μετά την κρίση των Ιμίων η «παράγκα» έβγαλε απίστευτα λεφτά, τα οποία είτε κατέληξαν σε μακρινούς παραδείσους, είτε επενδύθηκαν σε άλλες δραστηριότητες. Κάποιοι δε «δημοσιογράφοι» που μέχρι πριν μερικά χρόνια πεινούσαν… σήμερα διαμένουν στα βόρεια προάστια, κάνουν διακοπές στη Μύκονο, καπνίζουν πούρα (κατά προτίμηση Cohibas) και πίνουν λευκό παγωμένο κρασί (κατά προτίμηση Riesling) στα στέκια του Κολωνακίου μαζί με τους «παράγοντες» της «παράγκας». Απόστρατοι που για χρόνια έκοβαν και έραβαν στα Επιτελεία και στη ΓΓΟΣΑΕ –σήμερα τους ψάχνει το ΣΔΟΕ– ονειρεύονται να γίνουν οι νέοι επικεφαλής της «παράγκας», ενώ επιχειρούν να παρέμβουν στις κρίσεις και τις μεταθέσεις γιατί ξέμειναν από «ρουφιάνους» και «υποχείρια» μεταξύ των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Με εργαλείο πίεσης μερικές εφημερίδες και ενημερωτικά site –η χρηματοδότηση των οποίων είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό– τα τελευταία χρόνια έχουν διαπρέψει στη διαστρέβλωση της αλήθειας, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουν τους στόχους τους.

Στους πρόσφατους στόχους τους συμπεριλαμβάνονται τα πυρομαχικά των αρμάτων, η κατάρρευση των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά –το όνειρο τους είναι να φύγει ο Ζαφά από την Ελλάδα– και η προμήθεια των φρεγατών FREMM και των εξίσου «πεθαμένων» BMP-3, το πρόγραμμα των φορτηγών του στρατού, άλλα και ο Αρχηγός ΓΕΣ! Ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί –ειδικά για κάποιον που ονειρευόταν να γίνει αντιστράτηγος, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσε την «παράγκα» αντί την πατρίδα– αφενός γιατί απομάκρυνε από θέσεις-κλειδιά για την «παράγκα» τους επίορκους, αφετέρου επειδή προσπαθεί να ενισχύσει τον Στρατό με μεταχειρισμένο υλικό κυρίως από τις ΗΠΑ, μιας και λεφτά για νέες αγορές δεν υπάρχουν. Η σκέψη και μόνον ότι μπορεί να βρεθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο το M1A1 Abrams που οι ίδιοι απέρριψαν με τόση μαεστρία το 1999, άλλα και τα ΤΟΜΑ M2A2 προκαλεί αλλεργία στους πρωτεργάτες της προμήθειας των Leopard 2HEL.

Γι’ αυτό λοιπόν από συγκεκριμένο site χτυπούν τον Α/ΓΕΣ σχεδόν σε καθημερινή βάση, γράφουν για κρίσεις τον Αύγουστο –ενώ δεν πρόκειται να γίνουν– και καλλιεργούν την εικόνα ότι δεν τα βρίσκει με το νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με έναν και μόνο στόχο. Μην τυχόν και γίνει Α/ΓΕΕΘΑ ο Στρατηγός Φράγκος, γιατί τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί η δωρεάν απόκτηση του υλικού από τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ ήδη διαρρέουν ότι έχουν δρομολογήσει τον εκλεκτό της «παράγκας» για νέο Α/ΓΕΣ στις κρίσεις του Μαρτίου, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν άλλον υποψήφιο για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση επειδή ο νέος ΥΕΘΑ –όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται– εμφορείται από τις ίδιες υπόγειες «αρχές» με αυτούς…

Το ότι η «παράγκα» των εξοπλισμών έβγαζε κατά καιρούς δικούς της Αρχηγούς –όπως η «παράγκα» του ποδοσφαίρου διαιτητές– το γνωρίζαμε εδώ και καιρό, μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι δύο από αυτούς ήταν και συνεταίροι σε συγκεκριμένα προγράμματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έφθασε η χώρα στο χείλος της καταστροφής. Κατά καιρούς είχαμε «γιαλαντζί» ηγέτες και αρχηγούς, με πάθη ή ένοχα μυστικά και ευάλωτους σε εκβιασμούς, που οι εκάστοτε «παράγκες» γνώριζαν και εκβίαζαν πετυχαίνοντας έτσι τους στόχους τους. Δυστυχώς όμως για όλους αυτούς, θεωρούμε ότι η περίοδος των παχιών αγελάδων πέρασε ανεπιστρεπτί, κανείς πλέον από όσους λαμβάνουν αποφάσεις δεν τους παίρνει σοβαρά υπόψη, μιας και γνωρίζουν όλοι τις «υπόγειες» διασυνδέσεις, η δράση τους δε, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από το υγιές κομμάτι του συστήματος, το οποίο σύστημα αργά η γρήγορα, σχεδόν νομοτελειακά είναι καταδικασμένο να εξυγιανθεί.