«ΕΑ&Τ» Αυγούστου: Άμεσο λειτουργικό κόστος €15.000 ανά ώρα πτήσης για το Eurofighter Typhoon

4 Αυγούστου 2011

Ο κ. Ιωάννης Παπαχριστοφίλου, αντιπρόεδρος αυστριακού προγράμματος και διεθνών διαγωνισμών στην κοινοπραξία Eurofighter Jagdflugzeug GmbH. («ΕΑ&Τ»/ Β.Α. Παγώτσης)

Ο κ. Ιωάννης Παπαχριστοφίλου, αντιπρόεδρος της Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Τσέλτβεγκ της Αυστρίας, πως η βιομηχανική κοινοπραξία επιδιώκει άμεσο λειτουργικό κόστος (direct operating cost) €15.000 ανά ώρα πτήσης, ενώ υπόσχεται και εργάζεται για ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 5 του μηνός, περιγράφεται αποκλειστικά και λεπτομερώς το αυστριακό πρόγραμμα των 15 Eurofighter Typhoon, όπως το παρουσίασαν ο Ταξίαρχος Ρούπερτ Στάντλχοφερ, Διοικητής Αεράμυνας της Αυστριακής Πολεμικής Αεροπορίας –για την ακρίβεια του Αεροπορικού Στοιχείου της Διακλαδικής Δύναμης– και ο Έλληνας αρμόδιος αντιπρόεδρος της κοινοπραξίας, στο πλαίσιο της επίδειξης Air Power 2011 στο Τσέλτβεγκ στις 1 και 2 Ιουλίου. Ο κ. Παπαχριστοφίλου τόνισε πως καθώς ο στόλος Eurofighter Typhoon διευρύνεται σε 6 κράτη και καθώς ο τύπος συσσωρεύει ώρες πτήσης, το κόστος ανά ώρα πτήσης μειώνεται.

Το άρθρο περιέχει επίσης τις απόψεις των κατασκευαστών του ευρωπαϊκού μαχητικού για τον ανταγωνισμό των αεροσκαφών Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO) και συγκεκριμένα ενός Γενικού Μαχητικού Στελθ (Generic Stealth Fighter: ...GSF)! Ο κ. Κρις Γουόρνινγκ, δοκιμαστής χειριστής της Cassidian Air Systems για το πρόγραμμα Eurofighter και ο κ. Λαρς Γιόργκενσεν, υπεύθυνος έρευνας αγοράς και ανάλυσης της κοινοπραξίας, παρουσίασαν προσομοιώσεις στο πλαίσιο ενός βασικού σεναρίου εμπλοκής αέρος-αέρος, με την εναέρια αεράμυνα να περιλαμβάνει Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) της κατηγορίας του Erieye και δύο Εναέριες Περιπολίες Μάχης (CAP) των δύο μαχητικών η καθεμία, όλα ολοκληρωμένα διαμέσου ζεύξης δεδομένων. Η επιτιθέμενη δύναμη αποτελούνταν από δύο τετράδες με χρήση κατάλληλων τακτικών, με δύο αεροσκάφη της κάθε τετράδας να αποσπώνται για την άμυνα του σχηματισμού, σε μέσο ύψος και υποηχητική ταχύτητα, όλα ολοκληρωμένα διαμέσου ζεύξης δεδομένων. Ακολούθησε η περιγραφή τριών εκδοχών του βασικού σεναρίου:

  • Αμυνόμενα 4 Typhoon (4 MRM, 2 SRM, πυροβόλο, HMD), επιτιθέμενα 8 GSF (2 JDAM, 2 MRM, πυροβόλο, HMD, LDP/IRST, όλα εσωτερικά).
  • Αμυνόμενα 4 F-16 Block 52 (4 ΑΙΜ-120 2 IRIS-T, πυροβόλο, HMD), επιτιθέμενα 8 GSF (όπως προηγουμένως).
  • Αμυνόμενα 4 GSF (4 MRM εσωτερικά, 2 SRM χωρίς επιβάρυνση RCS/ οπισθέλκουσας, εσωτερικό LDP/ IRST), επιτιθέμενα 8 Typhoon (4 Paveway II, 4 MRM, 2 SRM, πυροβόλο, HMD, LPD, 2 δεξαμενές).

Τα σενάρια αυτά εξετάσθηκαν επίσης σε δύο εκδοχές, με τα αμυνόμενα μαχητικά σε σιγή ραντάρ υπό την υποστήριξη του αεροσκάφους ΑΣΕΠΕ, ή με τα αμυνόμενα μαχητικά αυτόνομα –χωρίς την υποστήριξη ΑΣΕΠΕ– και τα ραντάρ τους να εκπέμπουν. Είναι προφανές πως τα σενάρια στηρίζονταν σε έρευνες και παρουσιάσεις της Eurofighter GmbH για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων, αποκλειστικά στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 5 του μηνός.