«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: 331 & 335 – Οι «Super-Μοίρες» της ΠΑ

5 Σεπτεμβρίου 2011

Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας αριστερά και Mirage 2000-5 Mk2 της 331 Μοίρας δεξιά. (©«ΕΑ&Τ»/ Γ. Λαμπράκης, Γ. Σαμπάνης)

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται συγκριτικά οι 331 και 335 Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς διαθέτουν ορισμένα καίρια κοινά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα μαχητικά στην ΠΑ, αλλά και από τα πλέον προηγμένα των δύο συγκεκριμένων τύπων διεθνώς, Mirage 2000-5 Mk2 και F-16 Block 52+ Advanced αντίστοιχα. Με 25 και 30 μαχητικά αντίστοιχα, υπερβαίνουν κατά πολύ την τυπική σύνθεση 20 αεροσκαφών των Μοιρών της ΠΑ. Διαθέτουν επιπρόσθετα τα πλέον προηγμένα όπλα για τα μαχητικά τους, εξασφαλίζοντας την πλήρη ανταπόκριση στα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Έτσι, οι δύο «Super-Μοίρες» αντιπροσωπεύουν νέα πρότυπα προμήθειας, οργάνωσης και επιχειρησιακών ικανοτήτων, τα οποία θέτουν την ΠΑ στην τροχιά του μέλλοντος και αξίζει να υποβληθούν σε περιπτωσιολογική μελέτη. Μετά από επισκέψεις των συντακτών της «ΕΑ&Τ» στις δύο Μοίρες, στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας και στην 116 ΠΜ του Άραξου, στο άρθρο αναλύονται:

  • Η τάση σχηματισμού Μοιρών των 25, 30 ή και περισσότερων μαχητικών στην ΠΑ.
  • Οι πτητικές επιδόσεις των Mirage 2000-5 Mk2 και F-16 Advanced, σε συνάρτηση με τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά και τον λόγο Ώσης προς Βάρος τους. Αντιπαρατίθενται επίσης οι συγκρίσεις των δύο μαχητικών αεροσκαφών, από τους ίδιους τους κατασκευαστές τους!
  • Τα συστήματα των δύο αεροσκαφών και κυρίως τα ραντάρ, τα συστήματα αυτοπροστασίας, τα πιλοτήρια και οι ζεύξεις δεδομένων.
  • Οι επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά των βλημάτων αέρος-αέρος που χρησιμοποιούν οι δύο Μοίρες, σε συνάρτηση με το κόστος ανά μονάδα κατά περίπτωση.
  • Οι επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά των όπλων αέρος-εδάφους που χρησιμοποιούν οι 331 και 335 Μοίρες, σε συνάρτηση με το κόστος ανά μονάδα κατά περίπτωση.

Στα προηγούμενα κεφάλαια περιλαμβάνονται επίσης συγκρίσεις με τα αντίστοιχα F-16 Block 50+ της ΤΗΚ και με τα αναβαθμιζόμενα F-16 Block 50 και 40. Τέλος, παρέχονται αθροιστικά στοιχεία κόστους προμήθειας της συνολικής επιχειρησιακής ικανότητας των δύο Μοιρών.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.