«ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ» από την ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ, με ειδήσεις για τεθωρακισμένα και Abrams

29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος επιβιβάζεται σε άρμα μάχης Leopard 2HEL, το οποίο αργότερα οδήγησε! (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)

Το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» παρακολούθησε χθες 28 Σεπτεμβρίου την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Χαλύβδινος Θώρακας» από την ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου (Ι) Ιωάννη Γιάγκου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου. Η άσκηση άρχισε στις 26 Σεπτεμβρίου και διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, σε χώρους επιχειρήσεων και εκτός πεδίων ασκήσεων, οπότε δεν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά κύριου οπλισμού αρμάτων και πυροβόλων, παρά υποδιαμετρήματος και πολυβόλων.

Στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχαν όλοι οι τύποι οχημάτων της Ταξιαρχίας, άρματα μάχης Leopard 2HEL, άρματα περισυλλογής ARV3 Buffel, γεφυροφόρα άρματα Leopard 1 Leguan, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Μ113, Βελτιωμένα Οχήματα TOW (ITV) M901 και αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3GE A2. Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη παρείχαν επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache και μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης, ο Α/ΓΕΣ συνεχάρη τα στελέχη της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ και ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την άφιξη εντός του 2011 ή στις αρχές του 2012 των παραχωρούμενων τεθωρακισμένων οχημάτων από τα πλεονάσματα του Στρατού των ΗΠΑ, ενώ προωθείται παράλληλα η επιλογή των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams! Υπενθυμίζεται πως τα παραχωρούμενα οχήματα είναι 400 Μ113Α2, 120 Μ901Α1/Α2, 145 οχήματα σταθμού διοίκησης Μ577Α2, 80 Οχήματα Ομάδας Πυρών Υποστήριξης (FIST-V) Μ981 για προωθημένους παρατηρητές πυροβολικού και 57 ερπυστριοφόρα μεταφοράς φορτίου Μ548A1.

Φαιδρή νότα, ως συνήθως, τα δήθεν «ρεπορτάζ» στο διαδίκτυο που πραγματοποιήθηκαν... τηλεπαθητικώς από την Αθήνα και ανακάλυψαν σχεδόν όλους τους σχηματισμούς της Θράκης και τα μέσα του Ελληνικού Στρατού να ασκούνται σε κοινό χώρο, στον «Χαλύβδινο Θώρακα» της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ!