H απάντηση της «ΕΑ&Τ» σε ερωτήσεις ξένων μέσων ενημέρωσης για τα 400 Μ1Α1 Abrams

11 Οκτωβρίου 2011

Η αποκλειστική είδηση της «ΕΑ&Τ» για τα 400 Μ1Α1 σχολιάσθηκε με το αναμενόμενο μείγμα λαϊκισμού και αδιαφορίας για τα πραγματικά δεδομένα, από μερίδα του βορειοευρωπαϊκού Τύπου. (US Army)

«Έτσι, η Ελλάδα στην πραγματικότητα κάνει καλές οικονομίες στην Άμυνα αποδεχόμενη υλικό των ΗΠΑ χωρίς χρέωση, αντί να δωροδοκούνται Έλληνες πολιτικοί από ευρωπαϊκές –κυρίως γερμανικές– εταιρείες, για να αγοράζουν τα προϊόντα τους...»

Έτσι κατέληγε απαντητικό e-mail του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» στις 7 Οκτωβρίου σε ερώτημα δημοσιογράφου γερμανικής εφημερίδας, σχετικά με την αποκλειστική είδηση του www.hellenicdefence.gr στις 29 Σεπτεμβρίου για την έγκριση της δωρεάν παραχώρησης 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ανάλογη ήταν η τηλεφωνική απάντηση σε δημοσιογράφο σουηδικής εφημερίδας. Η αρχική είδηση αναδημοσιεύθηκε στα Αγγλικά από το www.defencegreece.com και απασχόλησε από τις 4 Οκτωβρίου μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας. Σε ανταπόκριση από τη Βιέννη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες 10 Οκτωβρίου, ο Δ. Δημητρακούδης αναφέρεται στην κάλυψη της υπόθεσης από τις κυριακάτικες εκδόσεις λαϊκιστικών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, οι οποίες επικαλούνται το δημοσίευμα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία». Στα προαναφερόμενα ξένα μέσα ενημέρωσης, το ύφος και το περιεχόμενο της κάλυψης ήταν χαρακτηριστικά του μίγματος λαϊκισμού και αδιαφορίας για τα πραγματικά δεδομένα, με το οποίο αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε είδηση από την Ελλάδα σε μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Έτσι, αξίζει να παρατεθεί η υπόλοιπη απάντηση της «ΕΑ&Τ» προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης:

«Επίσημη επιβεβαίωση του προγράμματος αυτού θα είναι διαθέσιμη μόνον όταν η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας [του υπουργείου] Άμυνας (DSCA) θα ειδοποιήσει το Κογκρέσο –πιθανώς σε αρκετές εβδομάδες ή λίγους μήνες– για την πρόθεση του DoD [υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ] να παραχωρήσει δωρεάν τα άρματα και οχήματα που αναφέραμε στο αρχικό μας άρθρο, στην Ελλάδα.

Αρχίζοντας με τα 400 άρματα Μ1Α1, αίτημα Τιμής & Διαθεσιμότητας [Ρ&Α] υποβλήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Άμυνας (DoD) των ΗΠΑ μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2010. Κατόπιν υποβλήθηκε Επιστολή Αιτήματος (LoR) όπως προηγουμένως τον Φεβρουάριο του 2011 και έγινε αποδεκτό σύμφωνα με τις πηγές μας στο ελληνικό ΥΠΕΘΑ και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) σύμφωνα με τη διαδικασία Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS), στις επόμενες αρκετές εβδομάδες ή σε λίγους μήνες. Τότε θα ειδοποιηθεί το Κογκρέσο από την DSCA.

Το κόστος για την Ελλάδα θα είναι μόνον για μεταφορά (εκτιμώμενο σε $6 εκατ. περίπου) και για ανακαίνιση [refurbishment] των αρμάτων στις ΗΠΑ, περί τα $20 εκατ. (~€15 εκατ.) για το σύνολο των 400 Μ1Α1. Αυτά τα $20 εκατ. θα καλυφθούν από πιστώσεις FMS του DoD των ΗΠΑ και θα αποπληρωθούν από την Ελλάδα στα επόμενα 10-15 έτη.

Αυτό αντιπροσωπεύει τελική εξοικονόμηση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, καθώς ο Ελληνικός Στρατός θα μπορέσει να αντικαταστήσει 400 Μ48Α5 που χρησιμοποιούνται για την άμυνα νησιών. Τα άρματα αυτά κατασκευάσθηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '60 και εκσυγχρονίσθηκαν με το γερμανικό σύστημα ελέγχου πυρός MOLF στα '80-'90 και η γενική επισκευή τους για τα επόμενα 10 έτη θα κοστίσει περί τα €80 εκατ. Έτσι μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε την τελική εξοικονόμηση.

Σχετικά με τα 20 οχήματα AAV7A1, η διαδικασία είναι σε πρώιμο στάδιο αιτήματος Ρ&Α. Πρόκειται επίσης για δωρεάν παραχώρηση, με μόνον ασήμαντα κόστη μεταφοράς.»