Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αγοράς αρμάτων

11 Οκτωβρίου 2011

O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αγοράς 400 αρμάτων.

Στο πλαίσιο της άτυπης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες 10 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα σχετικά με την αγορά 400 αρμάτων μάχης:

«Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αγορά, ούτε υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια 400 αρμάτων μάχης, όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα, ούτε καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατηγορηματική διάψευση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.»

Ανεξάρτητα από την πρόθεση του κ. Μόσιαλου, η συγκεκριμένη διατύπωση δεν διαψεύδει την παραχώρηση των Μ1Α1 Abrams, αλλά τα δημοσιεύματα για την «αγορά» και την «προμήθεια [...] όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα», καθώς και τις «καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό».

Υπενθυμίζεται πως η δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams κινήθηκε από τον αρμόδιο επιχειρησιακό φορέα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την αντικατάσταση των παρωχημένων Μ48Α5 MOLF, των οποίων το κόστος διατήρησης (sustainment cost) δεν δικαιολογείται πλέον από το επίπεδο ικανοτήτων τους. Το χαμηλότατο κόστος της ανακαίνισης των Μ1Α1 θα καταβληθεί σταδιακά σε βάθος χρόνου, μέσω της διαδικασίας Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η δωρεάν παραχώρηση των Μ1Α1 και οι Έλληνες αξιωματικοί που την εξασφάλισαν, είναι στόχοι λυσσαλέων επιθέσεων από τους αντιπροσώπους των εταιρειών που μονοπωλούν επί δεκαετίες τα προγράμματα αρμάτων του ΕΣ και από τα μέσα ενημέρωσης με τα οποία οι τελευταίοι «συνεργάζονται». Αναγνωρίζονται εύκολα, μιας και πανηγυρίζουν για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Υπενθυμίζεται επίσης πως στις 17 Φεβρουαρίου 2010 υπεγράφη διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109A3GE A2 των 155mm/39cal, με συνολικό κόστος €17.263.200. Η οικονομική επιβάρυνση για καθένα από τα 400 Μ1Α1 είναι περί το 50% εκείνης των πυροβόλων, ή χαμηλότερη από το κόστος προμήθειας ενός αθωράκιστου υπουργικού αυτοκινήτου.