Σύμβαση $114 εκατ. της Lockheed Martin στην ΕΑΒ

1 Δεκεμβρίου 2011

Αντικείμενο της σύμβασης είναι συναρμολόγηση 112 εργοσυνόλων για F-16 Block 50 και 60, κατά την ανακοίνωση της ΕΑΒ. (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε στις 29 Νοεμβρίου πως υπέγραψε σύμβαση ύψους $114 εκατ. για τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων του μαχητικού αεροσκάφους F-16 με τη Lockheed Martin Aeronautics, ενισχύοντας έτσι τη μακροχρόνια συνεργασία της με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του αεροναυπηγικού κλάδου διεθνώς. Η σύμβαση έχει εξαετή διάρκεια και αφορά στη συναρμολόγηση 112 εργοσυνόλων για τα αεροσκάφη F-16 Block 50/60.

Η σύμβαση διασφαλίζει την επέκταση τρέχοντος προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΑΒ συναρμολογεί υποσυγκροτήματα του F-16 για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως και για όλη τη διάρκεια παραγωγής του αεροσκάφους. Η επέκταση του Προγράμματος επιβεβαιώνει στην πράξη την επιτυχημένη συμμετοχή της ΕΑΒ στα προγράμματα συνεργασίας και συμπαραγωγής μεταξύ των δύο εταιρειών. Η νέα σύμβαση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής εξωστρέφειας που εφαρμόζει με συνέπεια και επιτυχία η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Εξασφαλίζει σημαντικό φόρτο για το εργοστάσιο των Αεροκατασκευών και συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εξαγωγών.

Παράλληλα η εταιρεία ενισχύει το κύρος της στη διεθνή αγορά, συμμετέχοντας στην κατασκευή ενός επιτυχημένου αεροσκάφους και μάλιστα ως μοναδικός προμηθευτής της Lockheed Martin, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των πωλήσεων της ΕΑΒ προς την αμερικανική εταιρεία έχει σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση, από €9 εκατ. το 2004 που αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το τέλος του 2011  (€54 εκατ).

Αναφερόμενος στη σχετική συμφωνία ο κ. Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics International, ανέφερε ότι αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη υποστήριξης στην 60χρονη πορεία της Lockheed Martin στην Ελλάδα, προς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως είναι γνωστό, τα F-16 αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την Πολεμική Αεροπορία στην αμυντική θωράκιση της χώρας.