«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Πλοία διάσωσης υποβρυχίων για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

5 Δεκεμβρίου 2011

Το τουρκικό MOSHIP προορίζεται να χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό NSRS –φωτογραφία– ή το SRDRS του Ναυτικού των ΗΠΑ, για να διασώζει το πλήρωμα ενός υποβρυχίου από μέγιστο βάθος 600m. (NSRS)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 του μηνός, παρουσιάζεται λεπτομερώς το πρόγραμμα πλοίων διάσωσης υποβρυχίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Όπως είναι γνωστό, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας υπέγραψε στις 28 Οκτωβρίου 2011 σύμβαση με τα ιδιωτικά ναυπηγεία του ομίλου SNR στην Κωνσταντινούπολη, για την κατασκευή ενός Μητρικού Πλοίου (Mother Ship: MOSHIP) διάσωσης υποβρυχίων και δύο Πλοίων Διάσωσης και Ρυμούλκησης (Rescue And Towing Ships: RATSHIPs). Με τα πλοία αυτά το TDK δεν αποκτά αυτοτελή ικανότητα διάσωσης πληρώματος υποβρυχίου από μεγάλα βάθη (>180m), ωστόσο με το MOSHIP αποκτά οργανική ικανότητα να χρησιμοποιεί το Σύστημα Διάσωσης Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (NSRS) και το Σύστημα Κατάδυσης και Επανασυμπίεσης για Διάσωση Υποβρυχίων (SRDRS) του Ναυτικού των ΗΠΑ, αντί να μισθώνει Πλοία Ευκαιρίας (Vessels Of Opportunity: VOO) για τον σκοπό αυτόν, κατά την επικρατέστερη διεθνή τάση. Έτσι το τουρκικό MOSHIP είναι ειδικά σχεδιασμένο για να δέχεται δύο συμμαχικά συστήματα διάσωσης υποβρυχίων, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην απαιτούν... ειδικά σχεδιασμένα πλοία για να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν!

Στο άρθρο αναλύονται τα χαρακτηριστικά των υποβρυχίων Τύπου 209 και των μελλοντικών Τύπου 214 του TDK –αλλά και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού– τα οποία σχετίζονται με τυχόν επιχείρηση διάσωσης των πληρωμάτων τους. Αναλύονται επίσης τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες των τουρκικών MOSHIP και RATSHIP, των συστημάτων NSRS και SRDRS και των αντίστοιχων οχημάτων διάσωσης υποβρυχίων μέγιστου βάθους 600m, καθώς και οι απαιτήσεις Μεταφοράς Υπό Πίεση (TUP) των διασωθέντων για την αποφυγή της Νόσου Αποπίεσης (DCS).

Στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 του μηνός.