«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Η 337 Μοίρα της ΠΑ στο ισραηλινό “Top Gun”

6 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικό F-16D της 337 Μοίρας σε σχηματισμό με F-15C της ισραηλινής 133 Μοίρας. (Γραφείο Τύπου ΓΕΑ)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 του μηνός, περιγράφεται η κοινή εκπαίδευση κλιμακίου της 337 Μοίρας από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, με μαχτικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ovda. Επρόκειτο για την τρίτη προγραμματισμένη συνεκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ 2011. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην 110 ΠΜ της Λάρισας με ισραηλινά επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επιθετικά ελικόπτερα και Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνας-Διάσωσης. Η δεύτερη συνεκπαίδευση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 115 ΠΜ της Σούδας, αλλά συνέπεσε με την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι της Λιβύης και ακυρώθηκε.

Το κλιμάκιο της 337 Μοίρας «Φάντασμα» με επικεφαλής τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων, Αντισμήναρχο (Ι) Χρήστο Ντικούδη μετέβη στην Ovda με 5 αεροσκάφη, 3 μονοθέσια F-16C και 2 διθέσια F-16D. Ταυτόχρονα το κλιμάκιο τεχνικών, ελεγκτών αεράμυνας και συνδέσμων της 110 ΠΜ, με το απαραίτητο απόθεμα βασικών ανταλλακτικών μεταφέρθηκε με αεροσκάφος C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Στην Ovda εδρεύει η 115 Μοίρα με αεροσκάφη F-16, η οποία αναλαμβάνει ρόλο εχθρικών αεροσκαφών κατά το πρότυπο των “Aggressors” του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η 337 Μοίρα πραγματοποίησε αποστολές εκπαίδευσης σε συνεργασία κυρίως με την 133 Μοίρα “Twin Tails” (Διπλές Ουρές), η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Tel Nof kai διαθέτει αεροσκάφη F-15C/D με ρόλο αναχαίτισης.

Η περιγραφή της συνεκπαίδευσης και η ταυτότητα των ισραηλινών Μοιρών που συμμετείχαν, στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 του μηνός.