Διευκρινίσεις του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για Rafale

9 Δεκεμβρίου 2011

Ο στόχος των 286 Rafale παραμένει, όπως και τα ερωτηματικά για τη δημοσιονομική ικανότητα της Γαλλίας να παράσχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. (Dassault)

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Στρατηγός Φιλίπ Ποντιέ, διευκρίνισε χθες 8 Δεκεμβρίου στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων πως ο στόχος των 286 Rafale της Λευκής Βίβλου του 2008 παραμένει, ενώ οι παραγγελίες φθάνουν τα 180 αεροσκάφη από το 2009. Δήλωσε επίσης πως το πρόγραμμα παραγωγής θα συνεχισθεί «πέραν του 2020» και με δεδομένους «τους εκσυγχρονισμούς και τις προοδευτικές αναβαθμίσεις του αεροσκάφους, οι δραστηριότητες της Dassault που συνδέονται με το γαλλικό πρόγραμμα Rafale θα διαρκέσουν μέχρι το 2030.»

Σε συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ στον τηλεοπτικό σταθμό LCP της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στις 7 Δεκεμβρίου, ένας δημοσιογράφος ρώτησε: «Όταν θα έχουμε αγοράσει όλα τα αεροσκάφη που χρειαζόμαστε, θα σταματήσει η παραγωγή;»

Τότε ο Λονγκέ απάντησε: «Εάν η Dassault δεν πωλήσει αεροσκάφη στο εξωτερικό, τότε, πράγματι, η γραμμή παραγωγής θα σταματήσει αλλά τα αεροσκάφη φυσικά θα συντηρούνται.»

Βεβαίως παραμένουν τα ερωτηματικά για τη δημοσιονομική δυνατότητα της Γαλλίας να χρηματοδοτήσει την προμήθεια 286 Rafale υπό τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένες τις δυσχέρειες για τα 180 υπό παραγγελία.

Ο Λονγκέ δήλωσε επίσης στις 7 Δεκεμβρίου πως το Rafale «είναι ένα εξαίρετο αεροσκάφος... η δύναμή του είναι πως είναι απολύτως παντός ρόλου.» Παραδέχθηκε πως η αδυναμία του είναι η υψηλότερη τιμή του από «το αμερικανικό αεροπλάνο του οποίου τα κόστη κατανέμονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Όταν εμείς παραγγέλνουμε 200 Rafale σε περίοδο 10 ή 15 ετών, οι Αμερικανοί κατασκευάζουν 3.000 αεροσκάφη.» Προσέθεσε τέλος πως είναι «εξαιρετικά προχωρημένες» οι επαφές με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «που διαπραγματεύονται σκληρά».