«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Αποστολή στην 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου

5 Ιανουαρίου 2012

Απογείωση ενός F-16C της 347 Μοίρας από την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου. (©«ΕΑ&Τ»/ Γ. Νικήτας, Δ. Γιασσιάς)

Στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται μια μέρα από τις δραστηριότητες της 130 Σμηναρχίας Μάχης στη Λήμνο, στον προμαχώνα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στο άρθρο περιγράφονται:

  • Η εξέλιξη από το «Αεροπορικό Απόσπασμα Λήμνου» του 1955 στην υπερσύγχρονη σημερινή 130 ΣΜ με την κρίσιμη συμβολή στην υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
  • Η ταχεία τάξη του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας «ΒΕΛΟΣ» με ραντάρ επιτήρησης Super Giraffe, σύστημα ελέγχου βολής Skyguard,  τετραπλούς φορείς εκτόξευσης βλημάτων RIM-7 Sparrow και δίδυμα πυροβόλα Oerlikon των 35mm.
  • Η συνεχής ετοιμότητα πληρωμάτων και ελικοπτέρων Έρευνας Και Διάσωσης (SAR) Super Puma, με ικανότητα εκτέλεσης αποστολών υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  • Η συνεχής ετοιμότητα χειριστών και μαχητικών F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης, για την αναγνώριση παραβάσεων του FIR Αθηνών και την αναχαίτιση παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
  • Η πραγματική έκτακτη προσγείωση ενός C-130J της Βασιλικής Αεροπορίας της Δανίας, μετά από εναέριο συμβάν και τραυματισμό επιβαινόντων.

Αποκλειστικά στο τεύχος Ιανουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.