Παραδόθηκαν τα δύο πρώτα F-35B παραγωγής στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

16 Ιανουαρίου 2012

Το BF-6, πρώτο F-35B παραγωγής φθάνει στην αεροπορική βάση Έγκλιν στις 11 Ιανουαρίου, με τα διακριτικά της 501 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος. (Lockheed Martin)

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε πως παρέδωσε στις 11 Ιανουαρίου τα πρώτα δύο αεροσκάφη παραγωγής F-35B Βραχείας Απογείωσης, Κάθετης Προσγείωσης (STOVL) στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC). Τα δύο αεροσκάφη ανήκουν πλέον στην 501 Εκπαιδευτική Μοίρα της 2ης Πτέρυγας Μαχητικών του USMC, στις εγκαταστάσεις της 33ης Πτέρυγας Μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), στη βάση Έγκλιν της Φλόριντα.

Τα αεροσκάφη, γνωστά ως BF-6 και BF-8, πέταξαν ξεχωριστά και έφτασαν το ένα στις 3:13 μ.μ. και το δεύτερο στις 4:39 μ.μ. μετά από πτήση περίπου 90 λεπτών από το Φορτ Ουόρθ του Τέξας. Ο Επισμηναγός του USMC, Joseph Backmann, πέταξε με το αεροσκάφος BF-6 ενώ ο Αντισμήναρχος του USMC, Matt Taylor, πέταξε με το BF-8. Και τα δύο αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των πιλότων και μηχανικών στο νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο F-35.

«Σήμερα σηματοδοτείται το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που θα προσδώσει προηγμένες ικανότητες στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Larry Lawson, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του προγράμματος F-35. «Οι πολλαπλοί ρόλοι του αεροσκάφους F-35B, όπως παρουσιάστηκαν στο αεροπλανοφόρο USS WASP (LHD-1) το περασμένο φθινόπωρο, θα ενισχύσουν τη μαχητική δύναμη της χώρας μας σε όλα τα εχθρικά περιβάλλοντα, επιτρέποντας επιχειρήσεις από κύριες βάσεις, από κατεστραμμένα μικρά αεροδρόμια, από απομακρυσμένες τοποθεσίες και από πλοία που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αεροσκάφη. Το αεροσκάφος αυτό θα δώσει στους πιλότους μας την ικανότητα να ολοκληρώνουν τις αποστολές τους όποτε και οπουδήποτε απαιτείται».

Τα αεροσκάφη F-35 STOVL πέτυχαν σημαντικά ορόσημα το 2011. Τον Οκτώβριο, πραγματοποίησαν την πρώτη σειρά δοκιμών από πλοίο, γνωστή ως Δοκιμή Ανάπτυξης 1,20 μίλια από την ακτή του νησιού Wallops, Va. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου που διήρκεσε 19 μέρες, τα αεροσκάφη BF-2 και BF-4 πραγματοποίησαν 72 κάθετες προσγειώσεις και βραχείες απογειώσεις, και ολοκλήρωσαν όλες τις δοκιμές κατά τη διάρκεια της αποστολής με επιτυχία. Κατά το 2011, τα F-35B πραγματοποίησαν επιτυχώς 333 πτητικές δοκιμές και 268 κάθετες προσγειώσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Επίδειξης (System Development and Demonstration: SDD).

Τα αεροσκάφη BF-6 και BF-8 αποτελούν τις δύο πρώτες παραδόσεις F-35 στο Υπουργείο Άμυνας για το 2012 και την έβδομη και όγδοη παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Αεροπορική Βάση Eglin στην Florida απο τον Ιούλιο 2011. Νωρίτερα, έξι αεροσκάφη F-35A συμβατικής απογείωσης/προσγειώσεως (CTOL) της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας παραδόθηκαν στη βάση.