Η SELEX ανέλαβε σύμβαση εκπαίδευσης προσωπικού του ΕΣ στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο

16 Ιανουαρίου 2012

Η φωτογραφία αυτή παρουσιάζει όλα τα εξωτερικά συστατικά του HIDAS. Από την ουρά του ελικοπτέρου προς τα εμπρός, διακρίνονται το μαύρο κιβώτιο της μονάδας αεροφύλλων, ο λευκός κυκλικός αισθητήρας του AAR-57, η πρισματική προεξοχή αισθητήρων του LWR Σειράς 1223, η προεξοχή της μονάδας θερμοβολίδων κάτω και οι δύο οπίσθιες κεραίες του RWR Sky Guardian 2000 επάνω. (©«ΕΑ&Τ»/ Λ.Σ. Μπλαβέρης)

Η SELEX Galileo ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου υπέγραψε συμφωνία για να παράσχει εκπαίδευση Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) σε τεχνικούς και ιπταμένους του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι υπηρετούν στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα. Μετά το ενδελεχές, εξάμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης η SELEX Galileo θα παράσχει προσωπικό για την υποστήριξη των πληρωμάτων του ΕΣ στη βάση των Μεγάρων.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο ειδικά κατασκευασμένο κέντρο Επιχειρησιακής Υποστήριξης EW (EWOS) της SELEX Galileo, στο Λίκνολν του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία με τον ΕΣ ακολουθεί πρόσφατη ανάθεση σύμβασης από το Υπουργείο Άμυνας του ΗΒ, για την εκπαίδευση προσωπικού του Κέντρου Αεροπορικού Πολέμου (UK Air Warfare Centre) στο ίδιο κέντρο, για περίοδο μέχρι και τεσσάρων ετών.

Η σύμβαση ακολουθεί την προμήθεια του Ολοκληρωμένου Συνόλου Αμυντικών Βοηθημάτων Ελικοπτέρου (Helicopter Integrated Defensive Aid Suite: HIDAS) το 2003, για τα ελικόπτερα AH-64DHA Apache/ Longbow Apache του ΕΣ. Η εκπαίδευση θα επιτρέψει στα ελληνικά πληρώματα να αξιοποιήσουν στον πληρέστερο δυνατό βαθμό το HIDAS, αποκτώντας τις απαραίτητες δεξιότητες για να προγραμματίζουν το σύστημα, με σκοπό την αποτελεσματική άμυνα κατά σύγχρονων απειλών και νέων προκλήσεων, καθώς αυτές εμφανίζονται στο μέλλον.

«Είμαστε κατευχαριστημένοι που υποδεχόμαστε τον Ελληνικό Στρατό στις παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις μας EWOS. Η εκπαίδευση είναι κρίσιμο στοιχείο του πλήρους κύκλου ζωής EWOS και με την παράδοση ενός ενδελεχούς προγράμματος 6 μηνών μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως ο Ελληνικός Στρατός είναι ικανός να απελευθερώσει πλήρως την πραγματική ικανότητα των EW συστημάτων τους», δήλωσε ο Ράμι Σμιθ, Αντιπρόεδρος Επιχειρησιακής Υποστήριξης Ηλεκτρονικού Πολέμου της εταιρείας. «Στη SELEX Galileo είμαστε ολόψυχα αφοσιωμένοι στον μετασχηματισμό δεδομένων αποστολής σε πλεονέκτημα αποστολής για τους χρήστες μας. Με τον Ελληνικό Στρατό εργαζόμαστε δίπλα σε ένα πολύ απαιτητικό πελάτη που κατανοεί την κρισιμότητα της ολοκληρωμένης λύσης EWOS της SELEX Galileo.»

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 6 μήνες αρχίζοντας από τα τέλη Ιανουαρίου 2012. Προσωπικό της εταιρείας θα υποστηρίζει τον ΕΣ στα Μέγαρα για 6 μήνες μετά την εκπαίδευση.

Το HIDAS των AH-64DHA του ΕΣ περιλαμβάνει το HIDAS αποτελείται από Δέκτη Προειδοποίησης Ραντάρ (RWR) Sky Guardian 2000 και Δέκτη Προειδοποίησης Λέιζερ (LWR) Σειράς 1223 της SELEX Galileo, Σύστημα Διανομής Αντιμέτρων (CMDS) Vicon 78 Σειράς 455 της Thales Optronics και Κοινό Σύστημα Προειδοποίησης Βλημάτων (CMWS) AAR-57 της BAE Systems Βόρειας Αμερικής. Tα RWR, LWR και CMWS διαθέτουν από 4 αισθητήρες για πλήρη περιμετρική κάλυψη, ενώ το CMDS περιλαμβάνει δύο μονάδες εκτόξευσης θερμοβολίδων και μία αεροφύλλων, μόνον αριστερά.