Προσωπικό, αεροσκάφη, UAV, καταδρομικά, αποβατικά τα θύματα περικοπών στις ΗΠΑ

30 Ιανουαρίου 2012

Ο Υπουργός Άμυνας Λέον Πανέτα παρουσιάζει το αίτημα προϋπολογισμού του FY12 στις 26 Ιανουαρίου, με τον Προεδρεύοντα του Διακλαδικού Αρχηγών Επιτελείων (JCS) Στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσυ του Στρατού. (US DoD)

Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το Δημοσιονομικό Έτος 2013 (FY13) παρουσίασε στις 26 Ιανουαρίου 2012 ο υπουργός Λέον Πανέτα. Το Πεντάγωνο ζητά από το Κογκρέσο $515 δισ. και ακόμη $88,4 δισ. για υπεράκτιες επιχειρήσεις, κυρίως στο Αφγανιστάν, έναντι $531 δισ. και $115 δισ. για το τρέχον FY12. Το αίτημα θέτει το Πεντάγωνο σε τροχιά εξοικονόμησης $259 δισ. στην επόμενη πενταετία και $487 δισ. στην επόμενη δεκαετία, με σκοπό την αντιμετώπιση του τεράστιου δημόσιου χρέους των ΗΠΑ. Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα λάβει τις προβλεπόμενες αυξήσεις αποδοχών στα FY13 και FY14, κατόπιν όμως αυτές θα περικοπούν.

Ο Πανέτα δήλωσε πως το αίτημα προϋπολογισμού διαμορφώθηκε με βάση τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες αμυντικής στρατηγικής, τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 5 Ιανουαρίου. Οι οδηγίες αυτές αντανακλούν τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετά από μια δεκαετία πολέμου. Για την επόμενη δεκαετία προβλέπεται διατήρηση της έμφασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και επανεξισορρόπηση των προτεραιοτήτων προς τον Ειρηνικό.

Καίριο στοιχείο του αιτούμενου προϋπολογισμού είναι η αύξηση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως θα αρχίσουν να επιστρέφουν στον παραδοσιακό ρόλο τους προ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, της εκπαίδευσης τοπικών δυνάμεων. Το προσωπικό εν ενεργεία του Στρατού θα περικοπεί σε 490.000 και του Σώματος Πεζοναυτών σε 182.000 στην επόμενη πενταετία, από 562.000 και 202.000 σήμερα. Οι νέες οροφές παραμένουν υψηλότερες εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντίθετα η Εφεδρεία του Στρατού και η Στρατιωτική Εθνοφρουρά περικόπτονται οριακά, ενώ η Εφεδρεία του Σώματος Πεζοναυτών καθόλου. Η Αεροπορική Εθνοφρουρά θα περικοπεί αναλογικά των μειώσεων στην ενεργή Πολεμική Αεροπορία και στην Εφεδρεία της. Οι σημαντικότερες προβλέψεις είναι οι ακόλουθες:

  • Διατήρηση των 11 αεροπλανοφόρων και 10 πτερύγων μάχης αεροπλανοφόρου.
  • Διατήρηση της τοποθέτησης του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και ελλιμενισμός Πλοίων Παράκτιας Μάχης (LCS) στη Σιγκαπούρη και στο Μπαχρέιν.
  • Εξάλειψη δύο βαρέων ταξιαρχιών του Στρατού στην Ευρώπη και κατανομή του κόστους νέων ικανοτήτων με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως στην περίπτωση του προγράμματος Επιτήρησης Εδάφους της Συμμαχίας (AGS).
  • Το Ναυτικό θα αποσύρει πρόωρα 7 παλαιότερα καταδρομικά κλάσης TICONDEROGA και δύο Αποβατικά Πλοία Δεξαμενής (LSD), ενώ επιμηκύνονται διάφορα ναυπηγικά προγράμματα.
  • H Πολεμική Αεροπορία θα καταργήσει 6 Μοίρες τακτικών αεροσκαφών.
  • Αυξάνεται η χρηματοδότηση τεχνολογιών επικράτησης σε σενάρια Αντι-Πρόσβασης, Άρνησης Περιοχής (Α2/AD) ενώ χρηματοδοτούνται το βομβαρδιστικό επόμενης γενιάς και ο εκσυγχρονισμός του στόλου υποβρυχίων.
  • Όλες οι εκδόσεις του F-35 διατηρούνται, αλλά επιβραδύνεται η παραγωγή για να πραγματοποιηθούν περισσότερες δοκιμές και αναπτυξιακές μετατροπές, προτού αποκτηθούν σημαντικοί αριθμοί αεροσκαφών.
  • Διατηρούνται τα σκέλη της πυρηνικής τριάδας –βομβαρδιστικά, Διηπειρωτικά Βαλλιστικά Βλήματα (ICBM) και υποβρύχια– και αυξάνεται σημαντικά η επένδυση στις ικανότητες κυβερνοπολέμου.
  • Αποσύρονται 130 αεροσκάφη μεταφορών, περιλαμβανόμενου του συνόλου των 38 πρόσφατα αποκτημένων C-27J. Τερματίζεται επίσης το πρόγραμμα των UAV RQ-4 Global Hawk Block 30.