Η Dassault με το Rafale ανακηρύσσεται μειοδότης του ινδικού διαγωνισμού μαχητικών

31 Ιανουαρίου 2012

Το Rafale εξασφάλισε το μεγαλύτερο εξαγωγικό πρόγραμμα της εποχής, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την πρώτη του εξαγωγική επιτυχία. (Dassault Aviation)

Οι ανταποκριτές του “Aviation Week & Space Technology” στο Νέο Δελχί και στο Λονδίνο αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση της Ινδίας ανακήρυξε την Dassault Aviation με το Rafale μειοδότη του διαγωνισμού για την προμήθεια τουλάχιστον 126 Μέσων Αεροσκαφών Μάχης Πολλαπλού Ρόλου (MMRCA) από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία, αντί του Typhoon της κοινοπραξίας Eurofighter Jagdflugzeug GmbH. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις κατάρτισης σύμβασης εξελιχθούν ομαλά τους επόμενους μήνες, η γαλλική εταιρεία εξασφαλίζει την πρώτη εξαγωγική επιτυχία του μαχητικού της, με το μεγαλύτερο εξαγωγικό πρόγραμμα μαχητικών της εποχής.

Τα πρώτα 18 αεροσκάφη θα παραδοθούν απευθείας από την Dassault, ενώ τα υπόλοιπα με συμπαραγωγή σε γραμμή παραγωγής της Hindustan Aerospace Ltd (HAL).

Κατά την ανάρτηση του περιοδικού, οι διεκδικήτριες εταιρείες είχαν ενημερωθεί ήδη, για να ακολουθήσει η ενημέρωση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρεσβειών. Κατά τις ενημερώσεις αυτές, η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά με βάση το κόστος της σύμβασης, ενώ δεν σχετίζεται με τις διμερείς σχέσεις.

Επιπλέον της Dassault και των βιομηχανικών εταίρων της στο πρόγραμμα Rafale, Snecma-Safran και Thales, τεράστια είναι η επιτυχία για την MBDA καθώς προμηθεύει τον οπλισμό του μαχητικού. Η εξέλιξη θα ενισχύσει επίσης την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί για την προεδρία, καθώς υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις.

Πλήγμα αποτελεί η εξέλιξη για το Typhoon και την κοινοπραξία Eurofighter, η οποία στρέφεται πλέον στις διαπραγματεύσεις με τη Σ. Αραβία για 48 πρόσθετα μαχητικά και με το Ομάν για 12, καθώς και στον διαγωνισμό της Μαλαισίας.