«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Η πραγματική φύση και λειτουργία της θωράκισης τύπου «γρίλιας»

2 Φεβρουαρίου 2012

Το επεξηγηματικό σχήμα του εγχειριδίου της TRADOC για την αντιμετώπιση του RPG-7, με τοποθέτηση συρματοπλέγματος μεταξύ στύλων στο έδαφος εμπρός από σταθμευμένο Μ113! (US Army)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός, αναλύεται λεπτομερώς η πραγματική φύση και λειτουργία της θωράκισης τύπου «γρίλιας» (“slat” ή “bar” ή “cage” armour) καθώς η σχετική διεθνής παρανόηση αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική μεταξύ των αναγνωστών. Οι θωρακίσεις του τύπου αυτού προορίζονται όχι για την πρόωρη πυροδότηση όλων των πολεμικών κεφαλών κοίλης γόμωσης, σε απόσταση μεγαλύτερη της ιδανικής από την κύρια θωράκιση ενός οχήματος –ώστε η διατρητική επίδοση να υποβαθμίζεται και επομένως να μην επιτυγχάνεται διάτρηση– αλλά για την παρεμπόδιση της πυροδότησης των πολεμικών κεφαλών αποκλειστικά και μόνον του ρωσικού συστήματος Πυραυλωθούμενης Βομβίδας 7 (Rocket-Propelled Grenade 7: RPG-7).

Η «ΕΑ&Τ» δεν διεκδικεί δάφνες πρωτότυπης αποκάλυψης. Μια σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο θα αποκαλύψει το αδιαβάθμητο Δελτίο 3U της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC) του Στρατού των ΗΠΑ με τίτλο «Σοβιετικός Εκτοξευτής Αντιαρματικών Βομβίδων RPG-7» του Νοεμβρίου 1976. Η σελίδα 19 του εγχειριδίου περιλαμβάνει την παράγραφο με τίτλο «Το Αντίμετρο Προπετάσματος RPG» (“The RPG Screen Countermeasure”) η οποία αναφέρει:

«Το Προπέτασμα RPG χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βιετνάμ και είχε σχεδιασθεί ως φορητή [προστασία] απόστασης [stand-off] για άρματα και APC [Τεθωρακισμένα Μεταφοράς Προσωπικού]. Αλλά, στην πραγματικότητα, το προπέτασμα θα προκαλέσει ηλεκτρικώς αφλογιστία της βομβίδας και θα αποσοβήσει την όποια εκπυρσοκρότηση στο 50 τοις εκατό περίπου των βλημάτων που θα βληθούν σε αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πυροσωλήνας ρύγχους του βλήματος μπορεί να περάσει μέσα από το συρματόπλεγμα χωρίς να προσκρούσει σε νήμα του σύρματος, αλλά αυτό θα λυγίσει τον μεταλλικό θόλο στην πολεμική κεφαλή έναντι του εσωτερικού κώνου. Αυτός ο κώνος μεταφέρει το πυροδοτικό σήμα από τον πυροσωλήνα ρύγχους στον πυροκροτητή βάσης και βραχυκυκλώνει όταν ο θόλος αγγίζει τον κώνο. Όταν αυτό συμβαίνει, το βλήμα παθαίνει εντελώς αφλογιστία.»

Η παράγραφος ακολουθείται από επεξηγηματικό σχήμα, όπου το συρματόπλεγμα τοποθετείται μεταξύ στύλων στο έδαφος, εμπρός από APC τύπου Μ113! Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει γράφημα μεταβολής της διατρητικής επίδοσης των βομβίδων RPG-7 σε συνάρτηση με την απόσταση πυροδότησης από την κύρια θωράκιση. Για να προστατευθεί η θωράκιση του Μ113, η πολεμική κεφαλή του RPG-7 πρέπει να πυροδοτηθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των... 12 ποδών (3,66m)!

Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή τομή της βομβίδας του RPG-7 και επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας του πυροσωλήνα της, καθώς και της θωράκισης τύπου «γρίλιας». Παρουσιάζονται επίσης διαφορετικές εκδοχές της θωράκισης «γρίλιας», καθώς και η απόφαση του Στρατού των ΗΠΑ να αντικαταστήσει το προσωρινό αυτό μέτρο με Εκρηκτική Αντιδραστική Θωράκιση (ERA) στα οχήματα τύπου Stryker. Εξηγείται τέλος η διαφορετική σκοπιμότητα της τοποθέτησης θωράκισης «γρίλιας» σε σύγχρονα άρματα μάχης, ενώ αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους είναι εντελώς περιττή στα άρματα και οχήματα μάχης του Ελληνικού Στρατού.

Η οριστική άρση μιας επίμονης παρεξήγησης, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ», που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός.