ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ, «ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Η 380 Μοίρα και το Erieye στις επιχειρήσεις της Λιβύης

3 Φεβρουαρίου 2012

Το Erieye EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ έτοιμο για νυχτερινή αποστολή, στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Unified Protector” του ΝΑΤΟ. (380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός, επισκεπτόμαστε την 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, και καταγράφουμε την εμπειρία της συμμετοχής του ελληνικού «ιπτάμενου ραντάρ» Erieye EMB-145H στην Επιχείρηση “Unified Protector” του ΝΑΤΟ, κατά του καθεστώτος Καντάφι της Λιβύης.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες του κλιμακίου της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ που μεταστάθμευσε στην αεροπορική βάση της Σούδας. Με ένα  Erieye EMB-145H, δύο επταμελή πληρώματα αεροσκάφους και 18 τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι αργότερα μειώθηκαν σε 11, το κλιμάκιο εκτέλεσε 170 αποστολές διάρκειας 4-6 ωρών σε εικοσιτετράωρη βάση, ημέρα και νύχτα. Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο εκατοντάδων συμμαχικών αεροσκαφών, περιλαμβανόμενων τουρκικών F-16 και KC-135R εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου KC-135R! Και αποδεικνύοντας πως το Erieye δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα πολύ μεγαλύτερα Ε-3Α AWACS  του ΝΑΤΟ!

Η πρώτη συμμετοχή της ΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις μετά από δεκαετίες, αποκλειστικά στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ», που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός.