«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: To παρασκήνιο του «ακήρυχτου πολέμου» των Μ1Α1 Abrams

3 Φεβρουαρίου 2012

Τα 400 Μ1Α1 Abrams είναι η μοναδική διαθέσιμη απάντηση στα τουρκικά άρματα Altay, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται στα τέλη της δεκαετίας. (US Army)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός, αποκαλύπτεται το παρασκήνιο του «ακήρυχτου πολέμου» για την αποδοχή ή όχι των Μ1Α1 Abrams, τα οποία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει δωρεάν στην Ελλάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αναλύονται λεπτομερώς:

  • Η λυσσώδης αντίδραση από το «λόμπυ» που κυριαρχούσε στο παρελθόν, το οποίο προσβλέπει στην αγορά πρόσθετων Leopard 2, μεταχειρισμένων και καινούριων, όταν βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία.
  • Οι αντικειμενικοί λόγοι απόκτησης των Μ1Α1, σε συνάρτηση με την παλαιότητα και τις απαιτήσεις συντήρησης των M48A5 MOLF, αλλά και με την αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της «λύσης» του προβλήματος των ρωγμών στα Leopard 2HEL.
  • Το πραγματικό κόστος για την αξιοποίηση και την είσοδο σε υπηρεσία των αρμάτων, το οποίο δεν είναι μηδαμινό μεν, αλλά ούτε υπερβολικό για την οικονομική συγκυρία.
  • Οι λόγοι για τους οποίους παραμένουν χωρίς πυρομαχικά τα άρματα με πυροβόλο 120mm, έως ότου ικανοποιηθεί συγκεκριμένος αντιπρόσωπος.
  • Η ακυρότητα του επιχειρήματος περί κόστους χρήσης των Abrams λόγω «υπερβολικής κατανάλωσης καυσίμου» του κινητήρα τους, τύπου αεριοστροβίλου.

Το παρασκήνιο του «ακήρυχτου πολέμου» των M1A1 Abrams, αποκλειστικά στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ», που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6 του μηνός.